Hozzáférhetővé tettek KGB aktákat először a történelemben

Orosznyelvű KGB feljegyzések kiadott változatát tette bárki számára elérhetővé a Churchill Archives Center.

A filmekben James Bondnak mindenféle kütyüje és menő kocsija, Batmannek mindentudó öve és batmobilja van. Vaszilij Mitrohin őrnagynak semmije nem volt a Szovjetunió 1970-es éveiben, mégis dokumentumok ezreit csempészte ki a KGB titkos irattárából, amelyek most bárki számára hozzáférhetőek Cambridge-ben.

A Szovjetunió külföldi titkos hálózatának dokumentumait két helyen őrzik a világon. A moszkvai gyűjtemény szinte hozzáférhetetlen, a Churchill Archives Centerben összesen 19 doboznyi feljegyzés kiadott változatát tekintheti meg mostantól bárki.

“A Mitrohin akták csodálatosan bizonyítják az archívum értékét és a levéltárosok erejét” – idézte a The Moscow Times Allen Packwoodot, a cambridge-i intézet igazgatóját.

A KGB irattárában dolgozó Mitrohin 1972 és 1984 között feljegyzéseket készített a titkos dokumentumokból, amelyeket a cipőjében, majd később a kabátzsebében csempészett ki az épületből és hétvégente a Moszkva közeli családi nyaralóban ásott el, ahonnan a Szovjetunió felbomlása után kerültek Nagy-Britanniába.

A kockázatos vállalkozás akár az életébe is kerülhetett volna, magyarázta Christopher Andrew, az egyetlen történész, akinek eddig hozzáférése volt a dokumentumokhoz és aki Mitrohinnal együtt két világhírű könyvet írt.

A kutató azt is elmesélte, Mitrohin 1972 óta egészen 2004-ben bekövetkező haláláig várta az akták nyilvánossá tételét, amelyek felbecsülhetetlen információkat rejtenek. Például, hogyan figyelték meg a szovjetek Karol Wojtylát pápává avatása előtt, vagy az orosz hadsereg titkos térképeit, stb.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez