Megtalálták Dzsingisz kán sírját?

Genghis khan mausoleumNagyméretű, gazdag sírra bukkantak tudósok Mongóliában. Míg a World News Daily Report már Dzsingisz kán sírjának feltárásáról írt a múlt héten, addig a mongol sajtó szerint  egy szó nem igaz az egészből.

A mongóliai Onon-folyó mentén utat építő munkások fedezték fel a sírt, amely több tucat emberi és állati maradványt, valamint rengeteg tárgyat rejtett. A Pekingi Egyetem helyszínre érkező régészei a sírban talált férfi holttestről megállapították, hogy 60-75 éves korában hunyhatott el, valamikor 1215-1235 között.

A World News Daily Report november 6-án megjelent cikke szerint nem mást, mint Dzsingisz kán sírját sikerült feltárni. Szerintük ezt a temetkezési hely felső részein talált csontvázak is bizonyítják, akik feltehetően a sírások lehettek, és akiket a titoktartás miatt megöltek. A női és ló maradványok pedig a mongol hadúr feleségei és állatai lehettek, akiket azért temettek el vele együtt, hogy a túlvilágon is kísérői legyenek. Továbbá a rengeteg arany, ezüst tárgy, valamint érme is a halott mérhetetlen gazdagságára utal.

A régészeti szenzáció miatti lelkesedést azonban gyorsan lehűtötte a mongol Kulturális Minisztérium tanácsosa. November 7-én Szajahu Urantugsz az Uls.mn hírportálnak elmondta, a mongol hatóságok minden év április 15-től adják ki az ásatási engedélyeket, a 2013-ban végzett feltárások eredményeit pedig már regisztrálták. Azok között pedig nem szerepelnek az Onon-folyó menti temetkezési hellyel kapcsolatos kutatások.

Ugyanazon a napon a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének igazgatója, Damdinszurengijn Ceveendorzs pedig a Time.mn cikkében cáfolta, hogy bármilyen expedíció megtalálta volna Dzsingisz kán feltételezett sírját.

A mongol hadurat végakaratának megfelelően jelöletlen sírba temették. Ez egyrészt halált jelentett a sírásóknak, és a mai napig tartó csalfa reményt a régészeknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez