Megnyílt az első női ügyvédi iroda Szaúd-Arábiában

Autót még nem vezethetnek, de ügyvédi irodát már igen. Bayan Alzahran az első nő Szaúd-Arábiában, aki ügyvédként praktizálhat. Azt mondja: nem csak nők, hanem férfiak is igénybe vehetik a szolgáltatásait.

Még októberben adták ki az engedélyt az első négy nőnek a királyságban ügyvédi praxis indítására. Közülük egy már működteti is a saját irodáját Dzseddában. Bayan Alzahran arról számolt be az Al Arabiyának, hogy már vannak ügyfelei: magánszemélyek és cégek egyaránt megkeresték, hogy képviselje őket. Szerinte Abdullah királynak köszönhető ez a forradalmi változás.

Az ügyvédnő arról is beszélt, hogy mindenki örömmel fogadta a lépést: Twitter-oldalán több százan gratuláltak neki, köztük ismeretlenek is. Sőt: a bíróságokon is teljes az elfogadás. Az engedély azt is lehetővé tette, hogy az első nőként tagja legyen a szaúdi ügyvédi kamarának.

Alzahran három évig működött jogi tanácsadóként: először családon belüli erőszakkal, később pedig gazdasági és köztörvényes elítéltekkel foglalkozott. Most a szaúdi nők képviseletét szeretné ellátni. Azt mondja: sok férfi ügyvéd képtelen megérteni a hozzá forduló nők gondjait és helyzetét. Ezért is történelmi lépés, hogy most már nő is képviselheti őket a bíróság előtt.

Az iroda megnyitásán ott volt szinte mindenki, akinek hivatalból vagy civil szervezetekben köze van a nők helyzetéhez, és főként a védelméhez Szaúd-Arábiában. Orvosok, jogászok, emberi jogi aktivisták. Meg a társadalom krémje, illetve abból a nők. A jogásznő édesapja pedig azt mondta az Arab News-nak: büszke a lányára, aki az első lépést tette meg a nők jogainak biztosítására a királyságban. Bayan Alzahrannak nem kell félnie attól, hogy nem lesz sok dolga. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez