Vendégeket vár az Opus Dei

Kitárja kapuit a titokzatos és vitatott katolikus intézmény, az Opus Dei. Jeruzsálem mellett épít látogatóközpontot: a zarándokokat várja majd.

Aki olvasta vagy látta a moziban A da Vinci kódot, annak biztosan megmozgatta már a fantáziáját az Opus Dei. A szervezet igazán 2003-ban lett híres, vagy inkább hirhedt: akkor jelent meg Dan Brown bestsellere. Benne pedig a nagydarab, önsanyargató és kegyetlen albinó, aki a rejtőzködő szervezet nevében gyilkolt nem is egyszer a történetben. Hozzáértők szerint erősen túldramatizálva.

A katolikus egyházon belül tevékenykedő és kívülállóknak meglehetősen misztikus mozgalom most azzal hallat magáról, hogy megnyitni készül kapuit: legalábbis egyik intézményében, a zarándokoknak. Már épül is ehhez a látogatóközpont, 15 kilométerre Jeruzsálemtől. Tavaly kezdték felhúzni a falait, és jövőre tervezik átadni. Lelki útmutatással készül ellátni a Szentföldre látogatókat.

Az Opus Deit 1928-ban alapította egy spanyol pap, Josemaría Escrivá. A mozgalom a saját misszióját így határozta meg: segít az embereknek abban, hogy munkájukat és mindennapi tevékenységüket olyan alkalmakká változtassák, amelyekkel közelebb kerülhetnek Istenhez, egymás szolgálatához, a társadalmi szerepvállaláshoz. A katolikus egyház 1950-ben fogadta el a szervezetet: alig több mint 50 évvel később viszont már szentté is avatta az alapítóját.

XVI. Benedek pápa Monsignor Javier Echevarria Rodriguezt, az Opus Dei vezetőjét üdvözli 2006-ban a Vatikánban. Fotó: AP

Az Opus Dei-t, amelynek neve annyit tesz, hogy Isten műve, sokan bírálják: egyebek mellett titokzatosságáért és toborzó módszereiért. De a testi önsanyargatás a szervezet legvitatottabb gyakorlata. A tagok egy része cilice-t, tüskékkel kivert fémövet visel, szorosan a combjára erősítve. A 90 ezer tag háromnegyede világi ember: férfiak és nők, családosok és egyedülállók, a társadalom minden rétegéből – írja a Times of Israel. Világszerte rengeteg jómódú ember tartozik közéjük: ők rendszeresen adományoznak tekintélyes összegeket az Opus Deinek, amely így sokak szerint a világ egyik legbefolyásosabb szervezete. Csaknem 25 éve Magyarországon is jelen van, és két képzési-kulturális központot működtet.

A most Izraelben épülő intézményben honlapja szerint 50 vendégszoba lesz, két kápolna és előadótermek. Mellette áll majd egy multimédia központ, amely idegenvezetőket képez majd, és bemutatja a látogatóknak Jeruzsálem keresztény nevezetességeit. A cél az, hogy minél több zarándok keresse fel a várost. A központ építője, az olasz nonprofit Saxum alapítvány évente 30 ezer látogatóra számít.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez