A török parlamentben elkezdődött a vita az internet cenzúrázásáról

Cenzúra vagy a fiatalok védelme? A török parlamentben vita kezdődött arról, hogy szabályozzák-e az internetet. Az AKP a török fiatalokat akarja megvédeni a káros tartalmaktól, de az ellenzék szerint erősen cenzúrázni akarják a világhálót, megakadályozva a kormányellenes tüntetések megszervezését. 

Az internet szabályozásáról még 2007-ben hoztak törvényt. Az erről szóló javaslat egyéni képviselői indítványként került vitára. Az iszlamista alapokon álló kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselője azzal indokolta a módosítási javaslatot, hogy “meg kell védeni a családot, a gyerekeket és a fiatalokat az olyan információktól, amelyekkel az interneten a kábítószer fogyasztásra, a szexuális visszaélésekre és az öngyilkosságra biztatják őket”.

Az indítvány ellenzői – a CHP (Köztársasági Néppárt) – főként azt kifogásolják, hogy az állami távközlési igazgatóság óriási hatalmat kapna arra, hogy bírói közreműködés nélkül magánadatokhoz jusson: kikérhetné és megőrizhetné a szerverek, tartalomszolgáltatók adatforgalmát anélkül, hogy azt meg kellene indokolnia. Jogot kapna arra, hogy bezárja azokat a digitális oldalakat, amelyeken szerinte megsértik a személyes adatok védelmét vagy sértő tartalmat közölnek.

Egyes ellenzéki képviselők azzal vádolták meg a kormányt, hogy azért lép most, mert tavaly sokszor az interneten szerveződtek az országos szintű kormányellenes tömegmegmozdulások, és idén szintén a világhálón jelentek meg leleplező felvételek magas beosztású tisztségviselők korrupciós ügyeiről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez