Csak öt napig hagyták megjelenni az új reformpárti napilapot Iránban

Iránban bezártak egy új reformpárti napilapot. Alig 5 napos működés után. A főszerkesztőt Teherán hírhedt börtönébe, az Evinbe küldték. Az indoklás szerint az újság egyik cikke sértés volt az iszlám jogra nézve.

Az Aszeman című lapot azért tiltották be, mert sérti az iszlám szent hitét és az iszlám szabályok ellen szólt – indokolta a döntést internetes oldalán a teheráni ügyészi hivatal. Keddi cikkében ugyanis az újság embertelennek nevezte a bosszú jogát.

A közleményben az is benne volt, hogy a főszerkesztőt is vád alá helyezték. Az IRNA hírügynökség később azt jelentette, hogy a főszerkesztő, Bozorgmehrt őrizetbe vették és az Evin börtönbe vitték, az óvadék mértékét 3 milliárd riálban, 27 millió forintban állapították meg.

Bozorgmehr azt mondja: az “embertelen” szó véletlenul került kinyomtatásra. Ő kihúzta a fosztóképzőt a szóból, de sajnálatos technikai hiba miatt a szerkesztetlen változat került kinyomtatásra. Egy újonnan indult, gyakorlattal még nem rendelkező lapnál szerinte ilyen hibák megeshetnek. Úgy véli, inkább az állhat a háttérben, hogy valamelyik rivális politikai ügyet csinált belőle, hogy ellehetetlenítse az új vetélytárs újságot.

Az Aszemant, aminek a neve égboltot jelent, öt nappal az indulása után hallgattatták el. A Bahart, egy másik reformpárti lapot még októberben tiltották be, mert olyan cikkeket publikált, amelyekkel bírálói szerint megkérdőjelezte a siita hittételeket.

Mohammedreza Bakerzadeh pap, aki egy vallási agytröszt tagja, Roháni elnök mérsékeltnek tartott adminisztrációját hibáztatja az ilyen, jog elleni “támadásokért”. “Az ilyesfajta megjegyzések olyanoktól jönnek, akik nem hisznek az iszlám tanításaiban. Az az új kulturális légkör okolható ezért, amit az új kormány teremtett meg” – mondta a Fars hírügynökségnek.

Rohani, akit tavaly júniusban választottak meg elnöknek, több kulturális és társadalmi szabadságot ígért Iránban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez