Lehet-e ENSZ-nagykövet a túszejtő?

Irán újonnan kinevezett ENSZ-nagykövete állítólag ott volt azok között, akik 1979-ben megrohamozták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, és 444 napig tartották ott túszul a diplomatákat és az alkalmazottakat, összesen 52 embert.

Hasszán Roháni elnök egy veterán diplomatát nevezett ki Irán ENSZ-nagykövetének. Az 56 éves Hamid Abutalebi korábban több európai városban is fontos posztokat töltött be, legutóbb Olaszországban és Belgiumban volt nagykövet. A karrier impozáns, de van benne egy sötét folt – írják amerikai lapok. A túszválság. Abutalebiről ugyanis azt állítják: egyike volt azoknak az iráni fiataloknak, akik 1979-ben, az iszlám forradalom idején megrohamozták a teheráni amerikai nagykövetséget, és túszul ejtették az ott lévőket. És túszként tartották őket több mint 400 napig. Azt követelték, hogy az Egyesült Államok adja át a megdöntött sah vagyonát az új iszlám hatóságoknak.

Irán már hónapokkal ezelőtt kérte a vízumot kinevezett nagykövetének. Az ENSZ alkalmazottak és diplomaták vízumait az Egyesült Államok adja ki, miután New Yorkban van a világszervezet székhelye. Amely egyébként nemzetközi terület. A Washington Post szerint azonban Amerika nem sieti el a vízum kiadását. A külügyminisztérium helyettes szóvivője, Marie Harf heti sajtóértekezletén nem tért ki az ügyre, csak annyit mondott, hogy mindenkinek joga van vízumért folyamodni. Az iráni ENSZ-misszió szóvivője pedig egyáltalán nem volt hajlandó kommentálni az értesüléseket.

Azoknak az országoknak a diplomatái, amelyeknek nincsenek kapcsolataik az Egyesült Államokkal, csak New York 40 kilométeres sugarában mozoghatnak, de többnyire megkapják a vízumot. Például Észak-Korea és Kuba mellett ide tartozik Irán is. Abutalebi kérésének halogatása nyilván összefügg azzal, hogy egyetlen iránit sem engednek be az Államokba, akinek köze volt a túszválsághoz – írja a Bloomberg. Amelynek egyébként a Nemzetbiztonsági Tanács egyik egykori tagja azt mondta: az iráni nagykövetnél jóval vitatottabb hivatalnokok is megkapták már a vízumot. “Mindenféle vezetők Kubától Afrikáig, akiket rettenetes bűntényekkel vádoltak.” Lehetetlen megmondani, hogy valaki miért, vagy miért nem jut hozzá a dokumentumhoz.

Abutalebi maga egyébként tagadja, hogy ott lett volna a nagykövetség elfoglalói között, azt mondja, csak angolra, vagy franciára fordított nekik. A képe ugyanakkor ott van annak az iráni milíciának a weboldalán, amely a követségfoglalást kezdeményezte. Mohamed Hasemi, a rohamozó diákok egyike azt mondta a Bloombergnek: miután a túszválság véget ért, Abutalebit Algírba küldte a Forradalmi Gárda.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez