Nem fejezik le a gyilkos cselédet, mert Indonézia kifizette a vérdíjat

Leütötte női munkaadóját Szaúd Arábiában egy indonéz cselédlány. Az arab nő kómába esett, majd meghalt. Az indonéz cselédlányt halálra ítélték. Lefejezésére a napokban került volna sor…

Az utolsó pillanatban összegyűlt az 1,8 millió dollár, így Satinahot nem fejezik le Szaúd Arábiában. Az ottani törvények szerint ha a bűnös családja megfizeti a vérdíjat, akkor új bírósági tárgyalásra kerül sor, és új ítéletet mondanak ki. Szaúd Arábiában a törvénykezés alapja a saria, Mohamed próféta szigorú törvénye. Ennek alapján ítélték halálra a most 41 éves indonéziai cselédet.

Mi történt? Az indonéz nő szerint munkaadója, aki szintén nő volt, borzalmasan bánt vele: ütötte, a fejét a falba verte. Erre ő visszaütött, és az arab nő olyan szerencsétlenül esett el, hogy agya megsérült és ebbe hamarosan belehalt. Utána a cseléd megszökött és magával vitte a családi kasszát is –  valamivel több mint 10 ezer dollárt! Pechje volt, elfogták…

Mindez hét éve történt. Egész Indonéziában figyelemmel követték a tárgyalást, hiszen nagyon sok indonéz cseléd dolgozik külföldön, és a sorsuk egyáltalán nem irigylésreméltó. Amint megszületett a halálos ítélet Szaúd Arábiában, kitört a felháborodás Indonéziában. Mindenki elképedve figyelte az óriási vérdíjat: hogy tud kifizetni egy cseléd családja 1,8 millió dollárt?! Azonnal megindult a gyűjtés: politikusok, színészek, média személyiségek, női szervezetek mind adakoztak, de így sem jött össze elég pénz. Ekkor közbelépett az indonéz állam, és kiegészítette az összeget a szükséges 1,8 millió dollárra.

Ily módon sajátos happy enddel érhet véget a történet: az indonéz cselédet nem nyakazzák le nyilvánosan, és Indonézia, mint a világ legnépesebb muzulmán állama, megmutathatta azt, hogy legszegényebb polgára is számít. Hiszen végülis Indonézia mentette meg az életét a gyilkos cselédnek Szaúd Arábiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez