Fehér/piros ruhában partiznak válás után a szaúdi nők

A válási partik egyre népszerűbbek Szaúd-Arábiában. Teljesen olyanok, mint az esküvőik: csak éppen vőlegény nélkül. Miután tavaly óránként átlagban csaknem 4 válást mondtak ki a 28 milliós királyságban, bőven volt alkalom a bulira. 

A barátok és a rokonok is meghívót kapnak, hogy együtt ünnepeljék a frissen elvált nőkkel a boldogító nem kimondását. A partit többnyire szállodák bankett termeibe szervezik: sokszor ugyanabba, amelyikben az esküvői vacsora is volt. A főszereplő fehér vagy piros ruhában fogadja a gratulációkat és az ajándékokat.

Az érintettek úgy gondolják: jó okuk van az örömre. Hiszen megszabadultak egyfajta elnyomástól, kikerültek egy rossz kapcsolatból – mondja a Saudi Gazette-nek egyikük. Sokan azonban rossz szemmel nézik az ilyen partikat: szerintük nincs semmi ünneplendő azon, hogy kudarcot vallott egy kapcsolat. Egy ilyen buli megszervezése pedig a tagadása annak, ami valaha létezett a férfi és a nő között.

Régebben Szaúd-Arábiában is jóformán csak elrendezett házasságok léteztek. A rokonok hozták össze őket: a fiatalok az esküvő előtt nem is nagyon találkoztak, aztán vagy szerencséjük volt egymással, vagy nem. Ma már egy lány kétszer is meggondolja, hogy hozzámenjen-e az első kérőjéhez, és a fiatal férfiak is ragaszkodnak ahhoz, hogy jól megismerjék leendő feleségüket. Ennek ellenére tavaly naponta 82 válást mondtak ki Szaúd-Arábiában.

Elemzők hada foglalkozik a jelenséggel: szeretnének megoldást találni arra, hogyan lehetne csökkenthető ez a szám. Ami az okokat illeti, vannak, akik úgy vélik: a férfiak a hibásak, megcsalják a feleségüket, elhanyagolják őket, a legtöbb idejüket a barátaikkal töltik. Mások a feleségeket okolják: hogy egyre követelőbbek és önzőbbek, csak a társasági igényeik kielégítése izgatja őket.

Akárhogy is van, a válási partik népszerűsége egyre nő. És ezeken a bulikon ugyanazok vesznek részt, legalábbis részben, akik ott voltak annak idején a lagzin is. Akkor ahhoz gratuláltak, ma ehhez. A partit szervező nők úgy érzik: az ünnepléssel szerezhetik vissza a méltóságukat és a büszkeségüket egy olyan házasság után, amely nagyon messze volt attól, amit álmodtak maguknak – mondja egy érintett üzletasszony. Mások szerint a válási parti nem más, mint bosszúállás az ex-férjen, és aki ilyent tart, az pszichológiai problémáktól szenved, képtelen a boldogságra. 

Egyébként attól, hogy elválnak, még nem lesznek függetlenek a nők Szaúd-Arábiában. Férfi gyámnak ugyanis lennie kell. Ha nem a férj az, akkor valamelyik családtag. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez