Új zarándokélmény készül Mekkában, 227 milliárd dollárért

Arcfelvarrást kap Mekka. A következő 30 évben összesen 227 milliárd dollárt költ Szaúd-Arábia az infrastruktúra fejlesztésére az iszlám legszentebb zarándokhelyén.

A mekkai zarándoklat az iszlám öt alappillérének egyike. A repülés előtti korszakban még kevesebb, mint 100 ezren vettek részt rajta évente, ám ma már 2 millió vízumot adnak ki évről évre az eseményre a hívőknek. Az igény azonban ennél jóval nagyobb: 12 éves a várólista.

Nagy a zsúfoltság a hadzson: 2006-ban tömeges baleset is volt. A zarándoklat egyik rituáléja a kődobálás Minában, a Dzsemretul akaba oszlopainál. Ezzel a hívők jelképesen elutasítják a sátánt, úgy, ahogy azt Mohamed próféta is tette. Nos, 2006-ban a kődobálásra érkezők és az onnét távozók összeütköztek egymással. Pánik tört ki, 345 embert agyontapostak, több ezer pedig megsérült. Alig néhány nappal azután, hogy az egyik zarándokszállás összedőlt, és 76 embert temetett maga alá. A királyi család akkor határozta el, hogy tenni kell valamit a körülmények javítására.

Világszerte mérnöki irodák készítenek terveket a fejlesztésre. Az egyik kanadai cég például Mekka környékén is beveti a vízlelőhelyeket feltáró szoftverét. Azt is felméri, mennyi vízre van szüksége a városnak a zarándoklat idején: a több millió hívő ellátását ugyanis nem bírja Mekka vízvezeték- és csatorna-hálózata. A munkát végző MMM cég vezetője azt mondja: “Szóltam a fiúknak, hogy soha ekkora projektben nem vehetnek majd mégegyszer részt. Ilyen csak egyszer van egy életben.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez