Ezúttal a kőolaj miatt került nemzetközi bíróság elé Törökország

Irak és Törökország között már régóta komoly vita tárgya, hogy kinek a joga kitermelni és eladni a kurd térségben található kőolajat. A Botas nevű török állami energiaipari vállalat ugyanis aktívan részt vesz a kurd régió kőolaj kereskedelemében, s ezért Bagdad feljelentette őt a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara nevű párizsi döntőbíróságnál.

“Az Iraki Köztársaság olajipari minisztériuma bejelentette, hogy eljárást indított a Török Köztársaság és az állami tulajdonú Botas vállalat ellen.” – ez áll a bagdadi kormány közleményében. A tájékoztatás szerint Irak véget akar vetni annak, hogy a kurd regionális kormányzat török vállalatoknak szállítja el és tárolja a kőolajat.

A kurdok kormánya tegnap jelentette be, hogy a kurdisztáni olaj a török-iraki kőolajvezetéken keresztül először jutott ki az európai piacokra. Egy neve elhallgatását kérő török illetékes elmondta, hogy Ankarát nem értesítették előre az eljárás megindításáról.Az újabb fejlemények még feszültebbé tehetik az iraki központi kormány és a kurd vezetők közötti viszonyt. Bagdad szerint az Irak területén kitermelt kőolajból az egész országnak részesednie kell, a kurd vezetés viszont közvetlenül akar tárgyalni az energiaipari vállalatokkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez