Regionális FAO konferencia Chilében az éhség felszámolásáért

Jó perspektívákkal ülésezhet a FAO 33. Latin-Amerikai és Karibi konferenciája Chilében, hiszen úgy tűnik, hogy a latin-amerikai régió lesz az egyetlen olyan térség, amely – legalábbis az éhezés felszámolásának tekintetében – képes lesz teljesíteni az ENSZ millenniumi célkitűzéseit.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) a mélyszegénység és az alutápláltság elleni lépések foganatosításáról tárgyal Santiagóban.

A május 9-ig tartó konferencián a mezőgazdaság fenntartható fejlődésének támogatása, valamint a hatékony közösségi élelmezési modellek kialakításának koncepciói is napirendre kerülnek majd.

A FAO szerint Latin-Amerika és a Karib térség mutatja a legbiztatóbb fejlődési statisztikákat, hiszen a régióban az elmúlt évek során nyolc ország is felszámolta a korábban széles néprétegeket sújtó éhezést.

A Világszervezet szakértői szerint a latin-amerikai társadalmak fenntartható fejlődésének biztosításában központi szerep hárul a mezőgazdaságra, a szektor pedig legtöbbet a családi gazdaságok piaci helyzetének erősítéséből, valamint a dél-dél együttműködés előmozdításából profitálhat. Az ENSZ egyébként elismerve a családi gazdaságok fontosságát a 2014-es évet a Családi Gazdaságok évének nyilvánította, amelynek keretében ez év márciusában éppen Budapesten ülésezett a FAO.

A régió mezőgazdasági miniszterei mellet jelen lesz a FAO elnöke José Graziano de Silva is, aki egyben a “Latin-Amerika és a Karib-térség éhez nélkül” kezdeményezés előmozdítója.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez