Az USA szerint a venezuelai parlament elnöke Bin Ladennel cimborált

Bármilyen furcsán is hangzik a hír igaz. Az USA azért vonta vissza a venezuelai törvényhozás elnökének vízumát, mert a feltételezések szerint Diosdado Cabello, évekkel ezelőtt pénzt adott át Indiában Osama Bin Ladennek.

Az érintett legalábbis ezt mondta a sajtónak, arra a kérdésre reagálva, hogy miért vonhatta vissza beutazási engedélyét az Egyesült Államok.

A törvényhozás elnöke szerint a Venezuelai Légierőtől korábban dezertált tábornok vádolhatta meg őt azzal, hogy kapcsolatokat ápolt az Al-Qaeda egykori vezetőjével.

Cabello azt is elmondta a sajtónak, hogy a feljelentés szerint a honatya a tábornok kíséretében utazott Indiába, hogy egymillió dollárt adjon át a néhai terrorista vezérnek. Az ügyben a törvényhozás elnöke szerint Walter Márquezt, Venezuela indiai nagykövetét is “megpróbálták befeketíteni.”

“Maduro elnök kezet nyújtott az USA-nak, új nagykövetet nevezett ki az országba, amit azonban Washington visszautasított. A birodalom nem fogadta el gesztusunkat” – kelt ki a sajtóban Diosdado Cabello az Egyesült Államok diplomáciai lépésére reagálva.

Korábban John Kerry, az észak-amerikai külügy vezetője úgy fogalmazott, hogy Washington növekvő aggodalommal követi a venezuelai eseményeket és támogatásáról biztosította az Unasur misszióját, amely a kormány és az ellenzék tárgyalásait elősegítendő érkezett Caracasba.

Kerry nyilatkozatára reagálva a venezuelai kormány sajtóközleményt adott ki, melyben az ellen emel kifogást, hogy Washington “támogatja a venezuelai ellenzék legreakciósabb szegmenseit, hogy így odázzák el az alkotmányellenes akciók beszüntetését”.

A washingtoni diplomácia szerint egyébként az ellenzék “követelései teljesen megalapozottak (…) a válságra megoldást pedig csakis Venezuela találhat”.

Venezuela és az USA kapcsolatai egyébként is történelmi mélyponton vannak, a két ország kölcsönösen visszahívta nagyköveteit és folyamatos nyilatkozat-állóháborút vív egymással Washington és Caracas.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez