Közép-amerikai vállalkozók is érdekelődnek a bolíviai földgáz után

Egyelőre nincsenek a láthatáron hatalmas beruházások és minden bizonnyal a Bolíviából Közép-Amerikába exportált gáz volumene össze sem lesz hasonlítható az Argentínába vagy Brazíliába szállított mennyiségéggel, minden esetre a régió jó lehetőség a piacai diverzifikálását kereső bolíviai állami energetikai cég az YFPB számára.

Evo Morales megerősítette, hogy a múlt csütörtöki, Costa Rica-i látogatása során az ország vállalkozóival tartott megbeszélésen szóba került, hogy Bolívia mintegy fél milliárd dollár összegben szállítana földgázt Közép-Amerikába.

A bolíviai állami enegetikai cég, az YFPB, jelenleg napi 16 millió köbméter földgázt szállít Argentínába, amely mennyiséget a közeljövőben 27,7 millió köbméterre emelnék a felek, Brazíliába pedig naponta 27,7 millió köbméter bolíviai LGP érkezik.

Az energiahordozókban gazdag Bolívia paradox módon sokáig külföldről volt kénytelen behozni a földgázt, ám a Río Grande-i elválasztó üzem működésbe helyezése után jelenleg Paraguayba, Peruba és Uruguayba is szállít cseppfolyós gázt.

A Costa Rica-i üzlettel párhuzamosan Carlos Villegas energiaügyi miniszter bejelentette, hogy Bolívia 2016-ig meghosszabbította a brazíliai Cuiaba városával kötött szerződést, amely keretében 2,2 millió köbmétert vásárolnak a brazilok 11,30 dolláros köbméterenkénti áron.

2014-ben előreláthatólag Bolívia mintegy 695,87 millió dollárt fektet be energiaipara modernizálásába, ebből 608,9 milliót a spanyol segítséggel, az ország déli részén fekvő Gran Chaco platform építésébe, e mellett pedig Santa Cruzban és Cochabambában is új telepek létesülnek, spanyol és dél-koreai szakértők bevonásával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez