Gólok és gázok: Mennyit szennyez a foci-vb?

A gólok és a futball-őrület mellett a Mundial minden bizonnyal jelentős környezetszennyezéssel is jár majd, hiszen mintegy 3,7 millió turista utazik majd Brazíliába, arról nem is beszélve, hogy a 12 stadion építési és felújítási munkálatai mellett az infrastruktúra fejlesztések is jelentősen terhelik a környezetet – írja a BBC Mundo.

A FIFA számítása szerint a brazil labdarúgó-világbajnokság körül belül 2,7 millió tonna szén-dioxid kibocsájtásával jár majd, és ebbe a mennyiségbe nem számították bele a standionok és egyéb infrastruktúra építése okozta szennyezést, valamint a világszerte bekapcsolt milliónyi, a meccseket közvetítő tévékészülékek okozta környezetterhelést sem.

A nemzetközi légi forgalom juttatja majd a legtöbb szén-dioxidot a légkörbe a FIFA előzetes tanulmánya szerint, ám ha a repülőgépek által kibocsájtott gázokat nem vesszük figyelembe, a brazil vb így is 13-szor akkora ökolábnyomot produkál, mint például a 2006-ban Németországban szervezett torna.

Annak ellenére, hogy a FIFA szerint mindent megtesznek a világbajnokság által okozott szennyezés csökkentésére, a június 12-én kezdődő vb minden idők legkörnyezetkárosítóbb világbajnoksága lehet.

A brazil zöldek szerint aggasztó tünet, hogy bár az ország kormánya elméletileg átfogó környezettanulmányokat végzett a torna megszervezése előtt, az adatokat ez idáig nem hozták nyilvánosságra, tehát azt sem lehet igazából tudni, hogy a káros anyag kibocsájtást milyen mértékben próbálják csökkenteni a hatóságok.

A természetvédők követeléseire reagálva a brazil környezetvédelmi minisztérium sajtóirodája bejelentette, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák a vb-vel kapcsolatos számításaikat, azonban a kritikusok szerint egy hevenyészett hatástanulmány publikálása vajmi keveset változtat azon a tényen, hogy nagy valószínűséggel nem léteznek pontos adatok a Mundial valós ökolábnyomáról.

Az USA környezetvédelmi hivatalának felmérése szerint a vb előtt és alatt szén-dioxid kibocsájtás megegyezik körül-belül félmillió gépjármű által egy év alatt kipufogott gáz mennyiségével.

Annak ellenére, hogy a brazil kormány és a FIFA és bátorítja az úgynevezett szén-dioxid kvóták vásárlását és azok adományozását ingyen reklámért cserébe ez idáig mindössze három brazil cég vesz részt a programban.

Ernesto Cavasin, a brazil szén-dioxid kereskedelemi szektor vezetője szerint a brazil kormány már elszalasztotta a momentumot, mivel a Mundial megszervezése során sokkal nagyobb figyelmet kellett volna fordítnia a szennyvíz környezettudatos és hatékonyabb kezelésére, az alacsony energiafelhasználású, ám hosszú élettartalmú izzók használatára, egy szó mint száz, a brazil labdarúgó-világbajnokságot a környezetvédelem égisze alatt kellett volna lebonyolítani.

A bolygónak, a braziloknak és a vb-nek is azt tette volna a legjobbat, ha a 2014-es vb a történelem legzöldebb tornája lett volna, azonban ezt a lehetőséget már eljátszotta a brazil kormány – mondják a kritikusok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez