Pénzt kér Obama az Iszlám Állam ellen

Barack Obama amerikai elnök további 3,2 milliárd dollárt szeretne fordítani az Iszlám Állam elleni harcra. Ezt nem csak a légicsapások folytatására, hanem az iraki kormányerők felfegyverzésére is fordítaná.

A jelentős összeg az iszlamista állások további bombázására, és az iraki, illetve a kurd erők támogatására kell – írja az AFP. Az Iszlám Állam elleni harcot az Egyesült Államok főleg a légierejével támogatja. Az eddigi légicsapások a Pentagon adatai szerint napi 8,3 millió dollárba kerültek. Független szakértők viszont sokkal magasabbra teszik a költségeket.

Az Obama által javasolt összeg fedezné nem csak annak a 600 amerikai katonai tanácsadónak a munkáját, akik Bagdadban és Erbilben segítik az iraki, illetve kurd erőket, hanem az amerikai nagykövetséget és a repülőteret védő 800 katona tevékenységét is.

Az októberrel kezdődött fiskális évre az amerikai adminisztráció 58,6 milliárd dollárt kért még júniusban a Pentagon katonai műveleteire, de azóta megkezdődtek a légicsapások Irakban, majd Szíriában is, és ezért ez a pénz nem elég. Ráadásul szakértők szerint évekig is eltarthat az iszlamisták elleni légi háború.

A demokrata elnök által kért összeg sorsáról a republikánus többségű törvényhozás dönt majd. 

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez