Bizakodó a Clinton stáb

Hillary Clinton 2016-os választási kampányának vezető tanácsadói változtattak az elnökválasztási forgatókönyvön. Véleményük szerint megtalálták azt a jelöltet, aki versenyre tud kelni néhány hagyományosan republikánus állammal, ezáltal védekezésre kényszerítve őket, és növelheti az nyerési esélyeit az elnöki székért folyó küzdelemben.

Mitch Stewart, aki Obama 2012-es kampányban a billegő államokért volt felelős, most mint független tanácsadó a Ready for Hillary helyi csoportjainak szakértőjeként kifejtette a választási matematikájukat egy interjúban. Clinton azokból az államokból indul ki, amiket Obama 2012-ben megnyert, és innen kell megkezdenie az építkezését. Öt olyan állam van, amiket Clinton meg akar nyerni az Obama-államokon felül. Ezeket két csoportra lehet osztani.
Arkansas, Indiana és Missouri az egyik csoport. Arkansas állammal ugye speciális a Clinton család kapcsolata, hisz Bill Clintont 1978-ban itt lett kormányzó, míg a másik kettő 2008-ban is csak hajszálon múlott. A terv ugyanaz mindenhol: Clinton már a múltban is népszerű volt a fehér munkásosztály körében, különösen a nőknél, és ha ehhez sikerül még megnyerni az Obama-szavazókat, akkor az elég lehet a győzelemhez.
„Úgy vélem, hogy a volt külügyminiszter a legnépszerűbb demokrata a fehér munkásosztály szavazóinál, különleges kapcsolata van velük. Emiatt is gondolom, hogy nagyon jó helyzetben várja ezeket az államokat.” – mondta el Mitch Stewart.
Clinton mellett hozta fel továbbá azt, hogy Pennsylvania-ban és Ohio-ban magabiztos győzelmet aratott a 2008-as előválasztáson, továbbá hogy a korábbi Indianai kormányzót, Evan Byah-t is a lelkes támogatójának tudhatja.
Ezek a fehér munkásosztálybeli szavazók ezekben az államokban a győzelem és a vereség közötti különbséget jelentik. „Ahhoz, hogy maximalizálni tudjuk a részvételi arányt, az kell, hogy maximalizálni tudjuk a regisztrált szavazókat St. Louis-ban, Indianapolisban és Észak-Indiana-ban. Ha ez sikerük, akkor ez ennek a választórétegnek lesz köszönhető.” – jelentette ki Stewart.
A másik csoportba tartozik Arizona és Georgia, két olyan állam, amiről a demokraták úgy gondolják, hogy a demográfiai változások számukra a kedvezőbbek. A beindult folyamatoknak köszönhetően többen mennek el majd szavazni, a demográfiai összetétel átalakulása önmagában megnövelheti a részvételi arányt.
Georgiában összeadódnak a növekvő számú afroamerikai szavazatok, az államba beköltözött északi szavazatok és a Clinton népszerűségét biztosító fehér munkásosztály szavazatai. Stewart ezt a tendenciát az Észak-Carolina-i helyzethez hasonlította. Továbbá azon az állásponton vannak a demokraták, hogy a növekvő számú spanyol lakosságnak köszönhetően Arizonát is megnyerhetik.
A kampányszakértő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem ezek lesznek a kulcsállamok, amik a 270 elektori szavazatról érdemben dönteni fognak. A választási kulcspontok a hagyományos ütközőállamok lesznek: Iowa, New Hampshire, Virginia, Ohio, Colorado és Nevada. Ha ezeket sikerrel veszik a demokraták, akkor kibővül a mozgásterük, és erejüket azokra az államokra koncentrálhatják, ahol a választási verseny elindulása előtt még esélytelennek számítottak.
„Ha a republikánusoknak minden erejüket be kell vetni, hogy Arizonában és Georgiában bebiztosítsák a győzelmüket, ez azt jelenti, hogy más területről kell elvonniuk a forrásaikat. Rákényszeríthetjük őket arra, hogy olyan helyeken költsenek többet, amiket korábban könnyű prédának tekintettek.”
Stewart nézeteit széles körben osztják a Clinton kampány résztvevői. Amy Chozick a New York Times a hónap elején már írt róla, hogy ezt a jelenséget a Clinton stáb úgy nevezi, hogy „az Új Clinton Térkép”, amely egyesíti a fehér munkásosztály női szavazóit az Obama-koalícióval, ezzel is növelve a győzelmi esélyeket. Ezzel az elmélettel több más demokrata vezető is egyetért.
Carter Eskew, Al Gore 2000-es kampányának tanácsadója úgy látja, hogy Hillary Clinton megoldás lehet arra a problémára, hogy a demokraták esélyei az utóbbi időben gyengültek a fehér szavazók körében. „Női mivoltát kell kombinálni a gazdasági kérdésekkel, és akkor nyerhet.”
Ez Stewart szerint is kulcsfontosságú lesz. A Clinton csapat már teszteli a 2016-os kampányüzeneteket, amiben központi helyet kap a bérek növekedésének hangsúlyozása, valamint a középosztály kiszélesítése. Ez az az üzenet, amivel még több szavazatot nyerhet meg magának, és érhet el sikereket további államokban.
„Valamilyen oknál fogva a demokraták még eddig adósok maradtak azokkal az üzenetekkel, amikkel ezeket a szavazókat meg lehetett volna érinteni. Meg kellett találnunk azokat a mondatokat, amik a munkásosztálybeli családok gazdasági értékeit hangsúlyozzák.” – tette hozzá Mitch Stewart.
Nem mindenki osztja azonban ezeket a nézeteket. Kevin Drum szerint a demokraták már évek óta azzal küzdenek, hogy hogyan tudnák magukat elfogadtatni a fehér munkásosztállyal. Larry Sabato, a Virginiai Egyetem Politikatudományi Központjának igazgatója szkeptikus abban a tekintetben, hogy Clinton képes lesz-e áttörni a falat az említett szavazói réteg irányába.
Mások a Demokrata Pártban arra figyelmeztetnek, hogy mindegy ki a 2016-os jelöltjük, a munkásosztályra nem szabad úgy tekinteni, mint egy választási csodafegyverre. Az alapok továbbra is azok az államok, amiket Obama az előző választáson megnyert.
Kenneth Baer, Obama egyik volt kulcsfontosságú tanácsadója elmondta: „Összeállítani egy választási célcsoportot a munka kiemelt része. Fontos, hogy a demokraták körül kialakuljon valamiféle tisztelet. Meg kell nyerni a fehér munkásosztályt, de ez önmagában nem elegendő a választások megnyeréséhez. “

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez