Megvan, mikor kezdődik az idén a ramadán

Mához két hétre, június 29-én, vasárnap kezdődik az idén az iszlám böjti hónap – jelentették be Szaúd-Arábiában. A ramadán kezdetét egy hittudósokból álló testület határozza meg, a hold megfigyelése alapján. Az iszlám holdnaptár 9. hónapja a test és a lélek megtisztulásának, a vallásos elmélyülésnek az ideje.

Több mint 30 szaúdi csillagász írta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint pontosan két hét múlva kezdődik az iszlám szent hónapja, a ramadán. Egyben arra kérték a többi érintett ország asztrológusait, hogy hitelesítsék számításaikat, melyek szerint június 27-én még sem szabad szemmel, sem csillagászati eszközökkel nem lesz látható az égen a holdsarló. A ramadán így a következő nap estéjén kezdődik az újhold felbukkanásával, de az első böjti nap június 28, vasárnap lesz.

A ramadán idején a muszlimoknak tartózkodniuk kell napkeltétől napnyugtáig nem csak az evéstől és az ivástól, de a dohányzástól és a nemi élettől is, akárcsak a haragtól, az erőszaktól vagy a pletykától. A böjt alól csak a gyerekek, a terhes és a szoptató anyák, a betegek és az utazók mentesülhetnek, de az utóbbiaknak később be kell pótolniuk az elmulasztott  napokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez