Észak- Korea közelebb kerülhet Kínához Kim Dzsong Il halála után

Kína, Peking – A kínai közszolgálati televízió meginterjúvolta Jang Hszi ju professzort, a Kínai Nemzetközi Kutató Intézet vezető kutatóját, Észak Korea ügyeinek szakértőjét. A rövid interjúból kiderül, hogy Kína aggódik amiatt, hogy Észak- Korea destabilizálódhat, de azt egyáltalán nem tartja elképzelhetőnek, hogy Észak- Korea lazítson a szoros köteléken, amely Kínához köti.

 

 Mi változhat a koreai félszigeten Kim Dzsong Il halála után? Jang Hszi ju szerint megnő a bizonytalanság, elsősorban a nukleáris krízis miatt, amely nagyon nyugtalanítja az Egyesült Államokat. A kínai szakértő szerint mindkét fél kifejezte az óhaját, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz és folytatódjanak a hatoldalú megbeszélések Észak- Korea nukleáris programjáról. Az Egyesült Államok új főképviselője nemrég tárgyalt Phenjanban, ahol találkozott Kim Dzsong Il- lel. Utána visszatért Pekingbe és köszönetet mondott a kínai közvetítésért. A kínai szakértő most kifejezte az aggodalmát, hogy vajon a felek Kim Dzsong Il halála után is tartják- e magukat ahhoz az ígéretükhöz, hogy visszatérnek a tárgyalóasztalhoz. Jang professzor világossá tette, hogy nemcsak amiatt aggódik ,hogy az új Észak Koreai vezetés esetleg más irányt követ majd, hanem amiatt is, hogy az amerikai diplomácia esetleg megpróbál halászni a zavarosban.

 

Vajon változik e Kína és Észak- Korea viszonya Kim Dzsong Il halála után? Folytatódik- e a szoros kapcsolat vagy esetleg gyengülhet ? A kapcsolatok gyengülését kizártnak tartja a kínai szakértő, aki utalt arra, hogy az elszigetelt Észak- Korea számára Kína létfontosságú partner. De arra is felhívta a figyelmet, hogy Kínának is nagyon fontos Észak-Korea, mert a stabilitás a koreai félszigeten Peking stratégiai érdeke. A kínai szakértő nem mondta ki, de érzékeltette, hogy tart a dél koreai reakciótól. Dél-Korea fegyveres erőit riadókészültségbe helyezték Kim Dzsong Il halálának hírére.
Végül a kínai szakértő nyomatékosan kiemelte, hogy országa érdeke mindenekfelett az, hogy stabilitás legyen a koreai félszigeten. Egyetlen szót sem szólt az utódlásról, vagyis arról, hogy Kim Ír Szén unokája, az Ifjú Generális vajon képes lesz- e átvenni nagyapja és apja örökségét Észak Koreában. Képes lesz- e garantálni a stabilitást az ifjú Kim, aki már bemutatkozott Kínában, de akiről ott akkor úgy vélekedtek, hogy túlságosan fiatal és tapasztalatlan Észak- Korea teljhatalmú vezetéséhez. A kínai szakértők korábban a hadsereg fontosságát hangsúlyozták és a két tisztikar között nagyon jó a kapcsolat. Kim Dzsong Il a hadsereget a kommunista párt elé helyezte, így a tábornokoknak döntő szavuk lehet abban, hogy hogyan tovább. Pekingben ugyanakkor arra is felhívtak Kim Dzsong Il figyelmét, hogy Kína azután indult el a reformok útján ,hogy a katonai vezetőket kiszorították a politikai elitből és a kommunista párt újra gyakorolni kezdte vezető szerepét.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez