Kim Dzsong Un „A remény világítótornya a könnyek tengerében”

Észak-Korea, Phenjan – Nem fukarkodik az észak-koreai sajtó a hangzatos mondatokkal, ha az ország új vezetőjét kell méltatni. Az ifjú Kim személyesen fogadta a részvétező külföldi nagyköveteket, jelezve, hogy ő a főnök.

 

 

A szombaton elhunyt Kim Dzsong Il abban a mauzóleumban van fölravatalozva, ahol apja a dinasztiaalapító Kim Ir Szen bebalzsamozott holtteste is nyugszik. A hivatalos sajtó beszámolók szerint a nép, a párt és a hadsereg kiemelkedő vezetője, Kim Dzsong Un is lerótta kegyeletét apja holtteste előtt, több magas rangú állami, párt- és katonai vezető kíséretében. És a Phenjan-i brit konzul beszámolója szerint személyesen fogadta a külföldi diplomaták részvétnyilvánítását. Ez pedig annak a jele, hogy ő a főnök. Kim Dzsong Il temetése december 28-án lesz.

 

Az észak-koreai fővárosban tartózkodó kevés nyugati tudósító beszámol a gyász hivatalos megnyilvánulásairól. Több nagy középületben hatalmas Kim Dzsong Il fotót állítottak fel, az egyszerű állampolgárok, ez előtt róhatják le kegyeletüket, hiszen a hivatalos ravatalhoz csak a kiválasztottak juthatnak el. Ugyanakkor a tudósítók azt is kiemelik, hogy a gyásznak gyakran spontán és őszinte megnyilvánulásait is tapasztalják. Szerintük ez az azzal magyarázható, hogy az észak-koreai átlagpolgárt váratlanul és felkészületlenül érte Kim Dzsong Il halálának híre. Ellentétben a nyugati közvéleménnyel, az észak-koreaihoz nem jutottak el azok a világsajtóban keringő hírek, amelyek a mindenható vezető egészségügyi problémáiról szóltak (BBC)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez