Kína nem akarja felvásárolni Európát

Kína, Peking – Kantonban Merkel német kancellár jelenlétében beszédet mondott Kína kormányfője. Ven Csia pao elmondta, hogy: „Kínának nincsen szándékában felvásárolni Európát, de még ha lenne is ilyen szándéka, nincsenek meg erre a lehetőségei!”

A kínai miniszterelnök nyilvánvalóan azokra az aggodalmakra reagált, amelyek elsősorban a német sajtóban jelentek meg. Ezek a tudósítások arról szóltak, hogy kínai cégek megvettek kis és közép vállalatokat Németországban, majd ezeket a cégeket elköltöztették Kínába és közben természetesen megszerezték azt a modern technológiát, amelyre Kínának szüksége volt. Érdekes módon a kantoni üzleti fórumon beszédet mondott a Lenovo elnöke is. Ez a kínai társaság felvásárolta az amerikai IBM- et, és annak idején sokan tartottak attól, hogy ez csak az első lépés az amerikai technológia kínai megszerzésének útján. Jang Juancsing, a Lenovo elnöke arról értekezett, hogy a globalizáció korában a technológiai transzfer természetes. Érdeklődve hallgatta ezt Kantonban Peter Loscher, a Siemens elnöke és Martin Winterkorn, a Volkswagen elnök vezérigazgatója. A Volkswagen évtizedek óta jelen van a kínai piacon és szakértők úgy vélik, hogy Kína hamarosan fontosabb lesz a cég számára, mint Németország.

 

Merkel kancellár ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy az eurózóna képes a problémáinak megoldására. Angela Merkel szerint mindkét országnak érdeke, hogy mind jobban megnyissa piacát a másik előtt. Nem hivatalos szakértői becslés szerint Kína kezében kb. 550 milliárd európai államkötvény van .Ven Csia pao kormányfő azt ígérte, hogy a jövőben Kína beszáll az Európai Stabilitási Alap támogatásába, de arról nem tett említést, hogy a bajban levő európai államok kötvényeinek felvásárlását folytatnák.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez