Kína nem akar úgy járni Irakban, mint Líbiában 2011-ben

Lóhalálában kellett kimenteni több mint 36 ezer kínai állampolgárt Líbiából 2011 februárjában- emlékeztetett a pekingi külügy szóvivője. Hua asszony a francia Le Monde-nak elmondta: pontos menekülési tervük van arra, hogy Kína több mint tízezer polgára hogy hagyhatja el Irakot ha igazán véres lesz a polgárháború.

Kínának komoly érdekeltségei vannak az olajiparban Irakban. A PetroChina, amely állami olajvállalat, nagy beruházásokat eszközölt az országban. Peking szerencséjére ezek az olajmezők délen vannak, ahol a lakosság döntő többsége síita és a bagdadi kormányt támogatja. Ennek ellenére egy kínai munkást nemrég elraboltak, de hamarosan szabadon engedték. A pekingi külügy szóvivője nem közölte, hogy fizettek-e érte váltságdíjat, de utalt rá, hogy ennek az emberrablásnak nem volt köze a síiták és szunniták között zajló polgárháborúhoz.

Pekingben egyébként úgy vélik: a nyugati nagyhatalmak súlyos hibát követtek el akkor amikor Szíriában a dzsihád harcosokat támogatták Asszad elnökkel szemben. Most ugyanezek a dzsihád harcosok nyomulnak Bagdad ellen. Peking ezzel szemben mindig kiállt Asszad elnök rendszerre mellett, és jó kapcsolatot ápolt Iránnal, amely Asszad fő támogatója. Lám, most a nyugati nagyhatalmak is arra kényszerülnek, hogy Iránnal együtt lépjenek fel a Bagdadot fenyegető dzsihád harcosokkal szemben Irakban – mondják.

Kína mint a világ legnagyobb energia importőre arra is felkészült, hogy az iraki olajszállítások átmenetileg szünetelhetnek. Éppen Iránból fokozhatja olajbehozatalát, mely létfontosságú a kínai ipar fejlődése szempontjából. Peking Iránnal kapcsolatban is úgy érzi, hogy neki volt igaza az USA-val és más nyugati hatalmakkal szemben. A terrorizmus fokozódása Irakban növeli a nemzetközi együttműködés készségét a terrorizmus ellen- hangsúlyozzák Pekingben, ahol háborút hirdettek a vallási alapú terrorizmus ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez