Már Irakban van a legtöbb menekült

Moszul elestével valóságos belső menekülthullám indult meg Irakban. Az év eleje óta több mint egymillió, a korábbi konfliktusokban hozzávetőleg ugyancsak egymillió ember kényszerült otthona elhagyására

2014 óta több mint egymillió ember kényszerült otthona elhagyására Irakban. Az ENSZ iraki segélynyújtási missziója (UNAMI) szerint most Irakban van a legtöbb menekült a világon, e tekintetben megelőzte még Szíriát is: már 2 millió iraki kényszerült arra, hogy elhagyják az otthonukat.

Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője szerint a menekültek elsősorban a biztonságosnak ítélt kurd területekre menekülnek. Ugyanis a kurdokat egyelőre az Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) nevű terrorcsoport még békén hagyja, mivel sokkal szervezettebbek és hatékonyabbak, mint az iraki katonai erők, ezenfelül a terrorista csoport nem óhajt velük is frontot nyitni. Azonban kérdéses, hogy a kurd vezetés meddig fogja eltűrni, vagy legalábbis meddig fogja bírni a menekültek ellátását, mivel például csak csütörtökön mintegy 1500 ember, köztük nagy számba gyerekek és idősek érkeztek Erbilbe. A menekültek eltartása hosszabb távon jelentősen megterhelheti a kurd gazdaságot.

Az UNICEF és partnerei életmentő segélyeket nyújtanak az otthontalanná vált családoknak.Az ENSZ növekvő aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy egyre több beteg és rokkant érkezik az északkeleten fekvő Szulejmáníjjába is, ahol egyes hírek szerint elfogyhatnak az olyan krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint a cukorbaj és a magas vérnyomás.

A helyzetet különösen rossz az iraki keresztények (például az asszírok) számára, mivel ők síiták után a terrorcsoport “legkedveltebb célpontjai. Sok keresztény ugyanis Bagdadból az ország északi részébe menekült, amely korábban sokkal biztonságosabbnak tűnt, s többek között Moszulban volt az egyik központjuk. Azonban amikor az ISIL elfoglalta a várost a keresztényeknek ismét el kellett menekülniük, mivel a terrorista csoport ellenük is megkezdte a hajtóvadászatot. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez