Kambodzsában találták meg a kínai hatalmi harcok egyik koronatanúját

Kína, Peking – Patrick Henri Devillers francia építész Po Hszi- laj letartóztatásban levő nejének üzlettársa és talán a szeretője volt. A hölgy másik külföldi üzlettársa, Neil Heywood tavaly elhunyt. A kínai rendőrség szerint a befolyásos pártvezető neje mérgeztette meg őt. Ku Kui- lajt és asszisztensét  erről faggatja a rendőrség. Emiatt bukott meg a befolyásos férj, Po Hszi- laj.

A New York Times beszámol arról, hogy egy gyarmati időkben épült szép kis házban éldegél a francia építész Phnom Penhben. Túl sok részletet nem árul el kapcsolatáról, mely az egykor befolyásos kínai házaspárhoz fűzte. Az kiderül, hogy még Dalian városában ismerkedtek meg, ahol Po Hszi- laj a város első embere a francia építész pedig nagyszabású terveinek megálmodója volt. De itt kezdődött az ingatlan business is, melyben a francia építész partnere Po Hszi- laj neje volt.

 

Ketten közös ingatlan céget hoztak létre Angliában. Ebben volt szerepe az időközben elhunyt Neil Heywoodnak is. Később a francia építész apjával Luxemburgban hozott létre közös ingatlan vállalkozást, amelyik egy időben igen jól ment. Több tízmillió dollár volt a cég ingatlan vagyona. Pekingi irodájának a címe pedig véletlenül ugyanaz volt, mint Po Hszi- laj nejének, aki ott rendezte be jogi irodáját.
Történt- e pénzmosás? És ha igen, emiatt halt- e meg a brit Neil Heywood? Kínából elég nehéz kijuttatni nagyobb pénzeket, különösen magas rangú pártvezetőknek, akiket sokan figyelnek. A gyanú szerint erre volt jó a francia építész és a brit üzletember. Bizonyíték nincs, és valószínűleg nem is lesz, mert a cégek üzleti ügyeit szigorú szabályok óvják a kíváncsi tekintetektől.
A francia építész csak sejtelmesen mosolyog Phnom Penhben, ahol a Tao Te Kinget, a taoista vallás szent könyvét tanulmányozza. Nem újdonság ez számára, hiszen ezt tette már kínai feleségével is Dalianben. Időközben elvált. Közben volt- e viszonya a befolyásos kínai funkcionárius nejével, és volt- e valamiféle pénzmosás? A válasz csak egy sejtelmes mosoly amúgy taoista módra Phnom Penhben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez