A világ legkeresettebb embere az új “kalifa”

Mindössze két fotót ismer a világ arról a férfiról, aki az ISIS közleménye szerint minden muszlimok vezetője lett, miután vasárnap kikiáltották az iszlám kalifátust. Pedig Abu Bakr al-Bagdadi a világ leginkább keresett embere. Az Al Dzsazíra szerint megszemélyesíti mindazt a brutalitást, eltökéltséget és becsvágyat, amit a vezetése alatt az Iraki és Levantei Iszlám Állam képvisel.

Nem küld videóüzeneteket a világnak, mint más dzsihádista vezetők, így Oszama bin Laden vagy utóda, Ajman al Zawahiri. Állítólag fénykép is mindössze kettő létezik róla. “Láthatatlan sejknek” hívják, mert az ISIS-ben is csak kevesen tudják, hogy is néz ki. Még a vezetők között is vannak, akik vagy soha nem találkoztak vele, vagy csak úgy, hogy az arcát kendővel elfedte – mondta egy iraki tiszt a Monitor című weboldalnak.

Valódi neve Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Szamarrai és a Bagdadtól északra fekvő Szamarrában született 1971-ben: a támogatói által közzétett életrajz szerint “vallásos családban”. Iszlám történelmet tanult, a bagdadi egyetemen szerzett doktorátust.

A szunnita közösségben töltött be egyházi pozíciót, amikor 2003-ban az Egyesült Államok megszállta Irakot, és elmozdították, majd kivégezték Szaddam Husszein elnököt. Sokak szerint már Szaddam világi rezsimje alatt is fegyveres dzsihád harcos volt – írja az al Arabiya. Mások azt mondják: az amerikaiak Camp Bucca nevű iraki börtönében lett radikális, keményvonalas iszlámista. Amikor négy év után, 2009-ben elengedték, állítólag úgy köszönt el a fogvatartóitól: “találkozunk New Yorkban”.

A börtön személyzete ezt tréfának vette: szerintük Bagdadi csak arra várt, hogy visszatérhessen ahhoz, amit korábban csinált. De nem tért. Kiszabadulása után csatlakozott az Iraki Iszlám Államhoz, az al Kaida követőjéhez a háború dúlta országban. Az akkor még csak ISI nevet viselő csoport rövid időn belül Irak vezető szunnita ereje lett: öngyilkos robbantásokkal, emberrablásokkal és kivégzésekkel tette hirhedtté magát. Az ISI vérszomja az al Kaidának is sok volt.

2011 végén az Egyesült Államok hivatalosan is terroristának nyilvánította Bagdadit, és 10 millió dollárt tűzött ki a fejére. Élve vagy halva. Ő akkor már az ISI vezetője volt. 2010-ben lett az, amikor a korábbi vezért, Abu Omar al-Bagdadit az amerikaiakkal közösen meggyilkolta az iraki hadsereg.

Amikor 2011-ben kitört a szíriai felkelés, Bagdadi lehetőséget látott az ISI megerősödésére. Szíriába küldte Abu Mohammed al Golanit, hogy alakítsa ott meg a Nuszra Frontot, harcoljon Asszad elnök hadserege ellen. A Nuszra Front sikereit követően tavaly ő maga is átlépte a határt, és egyesítette a csoportokat: így jött létre az ISIS. Elengedte a füle mellett az al Kaida vezér, Zawahiri határozatait arról, hogy az egyesítés érvénytelen, és neki vissza kell térnie Irakba.

Bagdadi egy hangfelvételen azt mondta: “Választanom kell Isten törvénye és Zawahiri törvénye között, és én Istenét választom”. A feszültség fokozódott, az ISIS kijelentette, hogy az al Kaida “nem a szent háború bázisa többé”, vezetői “letértek a helyes ösvényről”. Vagyis kihívást intézett az al Kaida vezető szerepe ellen. Mire a nemzetközi terrorszervezet februárban közölte: “nincs köze az ISIS-hez, nem tájékoztatták annak létrehozásáról, és nem is fogadja azt el”.

Az egyesítést egyébként a Nuszra Front sem ismerte el. Az év eleje óta egymás ellen is harcol a két csoport. Mint ahogy most a hétvégén is, a szíriai-iraki határon Abu Kamal városáért. Ugyanakkor az ugyancsak határ menti al-Bukamálban a helyi al-Nuszra Front fegyveres csoportja bejelentette, hogy csatlakozott az ISIS-hez, és ezentúl “együttműködik” vele. Azok a harcosok pedig, akik mégsem álltak át, az Iszlám Frontnál jelentkeztek be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint.

Az al Dzsazíra úgy véli: Oszama bin Laden óta nem volt olyan nagy becsben tartott vezérük a szunnita harcosoknak, mint Bagdadi. Aki sokkoló győzelmeket arat és tényleges fenyegetést jelent fennálló rendszerekre. De míg bin Laden a vagyonának köszönhette a felemelkedését, addig Bagdadi maga harcolta végig az utat a Közel-Kelet talán legfélelmetesebb irreguláris haderejének parancsnokságáig. Módszerei azonban sokaknak szélsőségesek és visszataszítóak. Az elfogott ellenséget az ISIS lelövi vagy lefejezi, az erről készült videókat az interneten terjeszti. Az ellenőrzése alá vont területeken keménykezű törvénykezést vezetett be, beleértve a bűnözők megcsonkítását vagy kivégzését, a nyilvános korbácsolást, a kötelező imát, az alkohol és a cigaretta teljes tilalmát.

Az ISIS történetének fontos mérföldköve volt, amikor júniusban elfoglalta a második legnagyobb iraki várost, Moszult. Meg jó néhány más várost az ország északi részén, és ezzel igencsak meglepte Maliki kormányfőt és a nemzetközi közösséget. Szíriai és iraki előretörése nyomán az ISIS-nek nagyobb hatalma van, mint az al Kaidának bármikor is volt – véli sok elemző.

Mások szerint ez a csoport vesztét is jelentheti. Paul Sullivan, az amerikai Gergetown Egyetem biztonsági szakértője például úgy véli, hogy ahogy az ISIS nő, egyre nehezebben ellenőrizhető. Szerinte dezertőrök, bűnözők, élősködők és célt kereső emberek duzzasztják a csoportot, és ezeket nem könnyű irányítani. Az egyik rivális szervezet vezetője ugyanakkor azt nyilatkozta Bagdadiról: „Ha tiéd lenne a hadserege, az eltökéltsége és hite, a világ jól tenné, ha félne tőled.”

Charles Lister, a Brookings Doha Centre vendégkutatója azt mondta az Al Dzsazírának: nem lehet kétség afelől, hogy az ISIS annak köszönheti az utóbbi években a felemelkedését, hogy Bagdadi egy nemzeteken átívelő és brutális szervezetté formálta. Önmagát pedig a 21. század kiemelkedő dzsihádista vezéreként tüntette fel,  aki riválisa Zawahirinek. Richard Barrett, a brit külső elhárítás volt terrorellenes főnöke is arról beszélt az AFP-nek, hogy Bagdadi hihetetlenül sokat ért el. Városokat foglalt el, hatalmas mennyiségű embert mozgósított, kíméletlenül gyilkol Irakban és Szíriában. Szerinte “Ha olyan fickó volnál, aki akcióra vágyik, Bagdadival mennél”. Mint ahogy több ezer külföldi ezt is tette.

Mindazonáltal a világ nem tudja, hol is van az ISIS vezére. Tavaly az amerikaiak szerint Szíriában volt, de pontos információik nekik sincsenek. Júniusban úgy gondolta az iraki hadsereg, hogy Irakban van, de ezt sem tudták megerősíteni. 2005-ben Washington egyszer már azt hitte, hogy megölte “Abu Duát” (ez is Bagdadi egyik neve) az iraki-szíriai határ közelében. Aztán kiderült, hogy téves volt az információ. Néhány arab oldalon a napokban is terjedtek hasonló hírek, de ezek annyira bizonytalan forrásból jöttek, hogy a világsajtó nem is foglalkozott velük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez