Az al-Kaidából az Iszlám Államba: Egyre növekszik az átálló terroristák száma

Ahogyan az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet terjeszkedik a Közel-Keleten,immáron a török határ felé, úgy  növekszik a kalifátus harcosainak száma. Az Iszlám Állam ugyanis egy “vonzó és követendő alternatíva” a szélsőséges iszlamista és militáns szervezetek számára, s szinte egymás után esküdnek hűséget a kalifátusnak.

Az Iszlám Állam nevű szélsőséges terrorista csoport ma reggel a szíriai Aleppó mellett több települést is elfoglaltak, amelyek közel fekszenek a török-szíriai határhoz. Nem a szíriai állam hadseregétől szerezték meg a településeket, hanem a Szabad Szíriai Hadseregtől (FSA), amely túlságosan legyengült az aleppói ostrom óta és képtelen volt megtartani a falvakat.

Elsősorban Ahtarin és Turkmanbara városát foglalták el a kalifátus harcosai, de nagyon sok kisebb falut is sikerült megkaparintaniuk. Helyi beszámolók szerint az Iszlám Állam azért tudta végrehajtani az offenzívát, mert jelentős “utánpótlást” kapott egy másik iszlamista szervezettől, az al-Nuszra Fronttól. Már régóta tudni, hogy a szervezet kettészakadt a tekintetben, hogy támogassák-e az elődszervezetüket, az Iszlám Állam Irakban és Levantéban nevű terrorcsoport (korábban ISIL) vagy sem. Azonban nem egyedi esetről van szó, mert a többi terrorista és militáns csoportból is kezdtek átállni, vagy csatlakozni az Iszlám Államhoz. 

Legelőször is fontos megjegyezni, hogy még tavaly az ISIL és az al-Kaida között végzetes megromlott a viszony, sőt egy látványos szakadásra is sor került.  Habár az al-Kaida segített létrehozni az ISIL elődszervezetét, al-Baghdadi kerek perec megtagadta az Ayman al-Zawahiri-től, az Al Kaida vezérétől érkező parancsokat, többek között azt is, hogy ne gyilkoljanak le civileket. Ezután igyekezett “kisajátítani” magának az al-Nuszra Frontot. 

Az Iszlám Állam most már nem más, mint egy “sikertörténet”, hisz még ha virtuális értelemben is, de egy fundamentalista csoportnak sikerült egy államot létrehozni, amely bizonyos mértékben működik is. A kalifátus egymás után aratja a sikereit, ami vonzóvá teszi őket a többi terrorista csoport számára, amelyek esetleg hajlandóak lennének együttműködni az új entitással. Elsősorban az al-Kaida “leányvállalatai” számára csábító lehetőség és inkább Abu al-Baghdadi parancsait követnék, mintsem az al-Kaida Súra Tanácsának utasításait.

Elsősorban az al-Kaida terrorhálózat jemeni szervezetének, az Arab-félsziget al-Kaidájának (AQAP) és a csoport észak-afrikai szárnyának, az Iszlám Maghreb al-Kaidájának (AQMI) tagjai állnak át. A jelenség az utóbbi időben egyre nagyobb méreteket kezdett ölteni, és az olyan, például líbiai dzsihádista csoportokat is érint, amelyek formálisan nem részei az al-Kaidának. A nyugati hírszerzések körülbelül 30 ezerre becsülik az Iszlám Állam harcosainak számát, közülük több mint a fele nem iraki és szíriai, hanem külföldi állampolgárok. A szíriai polgárháború a jelek szerint felettébb kedvező volt a toborzás szempontjából, a fegyveres felkelés ugyanis jóval több külföldi dzsihádistát vonzott, mint az iraki vagy az afganisztáni háború, részben azért, mert Szíria könnyebben elérhető a Közel-Keletről és Európából is.

Az Iszlám Állam gyors felemelkedésében pszichológiai és taktikai tényezők egyaránt közrejátszottak. A szervezet központi magjának tagjai a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők és az Irakot 2003-ban megszálló amerikai hadsereg elleni harcok során szereztek harctéri tapasztalatokat. A csoport rajtaütések és emberrablási akciók végrehajtásával gyűjtött pénzt és fegyvereket. Könyörtelenségének híre miatt is sokan átálltak az Iszlám Államhoz az iraki biztonsági erők szunnita tagjai közül, különösen azért, mert a csatlakozók jelentős része amúgy is elégedetlen volt a síiták vezette bagdadi kormánnyal. Ám a legérdekesebb változást az jelenti, hogy ez a szervezet elveti a terrorakciók alapos megtervezését, vagy megfontolását. Nincs türelmük ilyet végrehajtani, hanem csupán az azonnali támadásokra és merényletekre összpontosítanak. 

Paradox módon ez vonzza leginkább azokat az embereket, akik beállnak a kalifátus soraiba. Az egyik terrorista egy interjúban rávilágított arra, hogy az al-Kaidát nem támogatta, mert lassú volt és a módszerei, mint a robbantgatások vagy a civilek kímélése, soha nem érték el a céljukat. Ezzel szemben az ISIL alig egy év alatt egy megkerülhetetlen tényezővé nőtte ki magát, még egy saját államot is alapított a Közel-Keleten. Tehát sokkal látványosabb, hatékonyabb és egyben kegyetlenebb az Iszlám Állam, mint az összes eddigi terrorista csoport a modern Közel-Kelet történelmében. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez