Japán: a csodálatos írógép

Szépírás robottal! Így tanulhatják a betűvetést Japánban néhány kísérleti iskolában, ahol robot segíti majd a 10 éves nebulókat, hogy oly szép kandzsikat/írásjeleket/ fessenek, mint elődeik.

“Kihalófélben van nálunk a szépírás ősi hagyománya. Ezért úgy gondoltam, hogy szerkesztek egy robotot, amely megtanítja a gyerekeket a helyes ecsetkezelésre. A 90 éves Juho Sado mester mozdulatait utánozza a robot és így az iskolás gyerek is”- büszkélkedik a feltaláló, aki bemutatta a robotot azoknak, akiknek szánta: a tízéves gyerekeknek.
A betűvetést nagyon nehéz elsajátítani Kelet-Ázsiában, ahol többnyire a régi kínai írásjeleket alkalmazzák. Ezekből több ezret kell megtanulnia minden diáknak. Ráadásul rendkívül fontos, hogy milyen vastag vagy épp vékony a vonal. Egész életét ennek a tudománynak szentelte a 90 esztendős mester, aki most átadta tudását a robot memóriájának.
Milyen volt a fogadtatás? “Csuda klassz! Bár nem volt itt a mester, mégis ő vezette a kezemet”- lelkesedett egy 10 éves kisdiák. Japánban, ahol a tradíciót igen nagy becsben tartják, a robot technika is a csúcson van, a kettő kombinációja pedig a csodálatos írógép. Ez mindenkit elvarázsolt a bemutató alkalmából, kivéve az oktatási minisztériumot. Ott ugyanis gyors számvetést végeztek és rájöttek: a költségvetés kurtítása miatt aligha futja majd túlságosan sok csodálatos írógépre. Így a 90 éves mester tudása egyelőre csak néhány kivételes iskolába jut el, ahol a gyerekek a robot segítségével éppoly szép írásjeleket festhetnek, mint az őseik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez