65 milliárdot sikkasztott – börtönbe vonul a volt miniszter

Lalu Prasad Yadav volt vasútügyi miniszter az első magas rangú indiai politikus, akinek a legfelsőbb Bíróság minapi döntése alapján elvették a mentelmi jogát, és böntönbe kell vonulnia.  Bihar állam főminisztereként 65 milliárd forint értékben sikkasztott el állami pénzeket – az ügy 1986 óta húzódik. 

 A csalássoroszat, ami az indiai közbeszédben “takarmány csalás” (csárá gótálá) néven lett közismert kicsiben kezdődött, még a hetvenes években.  Egyes hivatalnokok kisebb értékű hamis számlákat adtak le elszámolásra az állam kincstárának. Tíz év alatt aztán jól kinőtte magát. Állami vezetők hatalmas csordákat tartottak – papíron – amiknek állami támogatással vettek takarmányt, mindenféle felszerelést, építettek istállókat. Az egyszerűség és takarékosság érdekében állatot egyáltalán nem tartottak.  Az ügyben   – a bírósági ítélet szerint – komoly szerepet vállalt a szövetségi állam két volt főminisztere Jaganrath Mishra és Lalu Prasad Yadav is, utóbbi az akkor a tartományt kormányzó Rashtriya Janata Dal párt elnöke is volt. 

 

Eddig eljutni azonban nem volt egyszerű. Az ügyre először a szövetségi számvevőszék figyelt fel 1986-ben, azonban azokat a hivatalnokokat, akik komolyan szerettek volna nyomozni az állami hatóságok gyorsan elmozdították a helyükről. 1996-ben a rendőrség egy más üggyel kapcsolatban bizonyítékokat talált, amiket egy calcuttai újságíró, Ravi S Jha a nyilvánosság elé tárt. Ekkor nevezték meg elsőként az ügy fő felelőseként Lalu főminisztert.  Az állami bürokrácia mindent megtett, hogy az ügyből ne legyen ügy, de végül a Központi Nyomozóiroda bizonyítékokat talált. A főminiszternek pedig le kellett mondania. Az indiai politikai élet akkori állapotára jellemző módon fő tisztségeit feleségének adta át. 

 

És az is elmond valamit Indiáról, hogy a hatalmas csalás – amit egyébként Lalu sosem ismert el – tulajdonképpen nem törte meg a politikai karrierjét. Bár mindenki egyértelműen az ország legkorruptabb politikaisai egyikének gondolta rendszeresen újraválaszották körzetében, sőt miniszteri posztot is kapott. A per pedig közben folyt ellene – csigalassúsággal. 2013 májusában született meg az ítélet – 53 vádpontból 44-ben bűnösnek találták. Öt év börtönt kapott. Képviselőként azonban megillette a mentelmi jog  – ezt vonta meg tőle – és vagy 150 társától – a Legfelsőbb Bíróság ítélete. 

 

Az ügy mélyen felkavarta az indiai politikai életet – elsőként sikerült elítélni valakit korrupcióért az elit legmagasabb köreiből. Sokan remélik: ez csak a tisztulás első lépése lesz. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez