Fuldoklik Harbin 11 millió lakója

Életveszélyes a levegő észak-kelet Kína legnagyobb városában ahol bezártak az iskolák, leállt a repülőtér és a tömegközlekedés nagyrésze. A látótávolság nem több mint 10 méter! A szmog várhatóan marad a következő 24 órában.

Az egészségre ártalmas részecskék száma egyes helyeken meghaladja az 1000-et köbméterenként! 300 fölött már veszélyesnek tekintik a helyzetet Kínában is. A WHO normája viszont 20 részecske köbméterenként!
A hatóságok az időjárást és a fűtési szezon kezdetét hibáztatják azért, hogy egész észak-kelet Kínában katasztrofális a helyzet. Legrosszabb a levegő Hejlungcsiang tartományban, ennek a fővárosa Harbin, de alig jobb a helyzet a két másik mandzsuriai tartományban, Liaoningben és Csilinben. Valaha itt volt a kínai ipar fellegvára, mert a japánok ide telepítették hadiiparuk jelentős részét a világháború idején. A régi gyárak környezetszennyezés szempontjából kriminális mutatókat produkálnak! A kínai Twitteten, a weibon a polgárok arról írogatnak, hogy a vezető elvtársak házaiban és irodáiban méregdrága levegő tisztító berendezések működnek- államköltségen! Így őket kevéssé izgatja az, hogy a közönséges földi halandók csak maszkot viselve merészkednek ki az utcára. Az új kínai vezetés prioritásnak nyilvánította a környezetszennyezés elleni harcot, és ezen belül is kiemelt szerepet szán a levegő tisztaságának! Magában a fővárosban is nagyon rossz a levegő: a hétvégén egy amerikai jazz énekesnő asztma rohamot kapott Pekingben, és kénytelen volt lemondani az előadását. Tervek már vannak a légszennyezettség elleni harcra, pénz is van rá, de mindez csak nagysokára ígér eredményt. Az emberek viszont most fuldokolnak a szmogban észak-kelet Kína legnagyobb városában a 11 milliós Harbinban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez