Halálra ítélték istenkáromlásért

Halálbüntetését várja egy 65 éves brit állampolgár, akit istenkáromlásért ítélt el a Ravalpindi bíróság.

Mohammed Asghar ügyében ma hozta meg döntését a Ravalpindi bíróság. A pakisztáni származású, brit állampolgárt még 2010-ben tartóztatták le Sadiqabadban, amiért írott levelekben azt állította magáról, hogy ő Mohamed próféta.

A bíróságon Javed Gul, ügyész bemutatta a vádlott leveleinek másolatát, amelyekről a grafológiai szakvélemény megállapította, hogy Asghar-tól származnak, aki ellen négy rendőrségi tisztviselő is vallomást tett. Az ügyvédek mentális problémákra hivatkozva próbálták védeni a férfit, amit azonban a bíróság visszautasított.

A pakisztáni törvények szerint bármilyen, Mohamed prófétát érő sértés, megbecstelenítés halálbüntetést, vagy életfogytiglani szabadságvesztést von maga után. A muszlim többségű országok közül Pakisztáné a legszigorúbb Istenkáromlási törvény, amely minden elismert vallásra érvényes, és amelynek szankciói a pénzbírságtól kezdve a halálbüntetésig húzódnak. Elsődleges célja az iszlám tekintély fenntartása. A rendelet megváltoztatását célzó, korábbi kezdeményezéseket az iszlám pártok határozottan visszautasították.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez