Amerikai kommandósok foglalták el az olajat szállító tankert

Amerikai kommandósok foglalták el az észak-koreai zászló alatt hajózó líbiai olajat szállító tankert. Obama elnök parancsára kommandósok Ciprus mellett elfogták a Hajnali Dicsőség nevű tankhajót, amely Líbiában illegálisan 234 ezer hordó olajat szerzett. Észak-Korea már törölte saját listájáról a hajót, mely egy egyiptomi társaság tulajdona.

 

 

Líbia és Ciprus kérésére döntött úgy az amerikai elnök, hogy parancsot ad a kommandósoknak az olajszállító hajó elfoglalására hétfőn hajnalban. Az amerikai kommandósok puskalövés nélkül elfoglalták a hajót, melyet visszavisznek Líbiába. A 234 ezer hordó olaj ugyanis Líbia tulajdona. Al Sidra kikötőjében iszlamista miliciától vette az észak-koreai hajó az olajat. Líbia kormányfője közölte: az ügylet illegális és katonai akcióval fenyegette meg a hajót. Líbia nem tudta megakadályozni az illegális ügyletet, a hajó akadálytalanul kifutott. Ciprus mellett kapták el az amerikai haditengerészet kommandósai. Líbia miniszterelnöke belebukott az ügybe: a parlament leváltotta és ő Európába menekült.

Észak-Korea sietett elhatárolni magát az illegális ügylettől. Ki vette meg az olajat a milciától és mivel fizetett? Rejtély. Korábban voltak olyan hírek, hogy Észak-Korea ily módon akarta megkerülni a szankciókat és fegyverrel fizetett az olajért. Phenjan- meg nem erősített hírek szerint- csak közvetítő szerepet játszott. Az olajszállítmány célpontja állítólag valójában Szíria volt. Valószínűleg sohasem fog kiderülni, hogy kiknek és miért adott el illegálisan olajat az iszlamista milícia Líbiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez