Igyunk több kávét cukorbaj ellen

Ha valaki másfél pohár kávéval többet iszik naponta, mint korábban, akkor 11%-al csökken annak veszélye, hogy diabétesz páciens lesz. Ha viszont valaki csökkenti a kávé fogyasztást, akkor 18%-al nő az esélye a diabétesz 2-nek.

 

 

 

Ezt állapította meg egy amerikai-szingapúri kutatócsoport a Harvard egyetemen Dr. Frank Hu vezetésével. Négy éven keresztül vizsgálták 120 ezer kávézó szokásait. Nem arra voltak kíváncsiak, hogy ki mennyit iszik naponta, hanem arra, hogy növekszik, vagy csökken a kávéfogyasztás náluk? Így jött ki az eredmény az inzulin termelés szempontjából.

Ha valaki több kávét iszik, akkor kisebb az esélye a diabétesznek. A koffeinmentes kávéra és a teára nem érvényes ez az összefüggés- állapította meg a kutató csoport, amely a Harvard egyetemen dolgozott és eredményeit a Diabetologia című szakmai folyóiratban tette közzé.

Alig közölte az eredményt az amerikai-szingapúri kutatócsoport, máris felharsant a kételkedők kórusa: a tanulmány nem közöl abszolút számokat, hanem csakis relatív százalékokat. Nem lehet tudni, hogy mihez képest növekedett 1,5 pohárral a kávé fogyasztása. A 120 ezer kávézó, akit négy éven keresztül vizsgáltak jórészt egészségügyi alkalmazott, fennáll tehát a gyanú, hogy érdekeltek lehettek a tanulmány végső konklúziójában. Annális inkább, mert az amerikai-szingapúri kutatócsoport négyéves munkáját a Nestlé amerikai részlege finanszírozta. Ők pedig ugyancsak érdekeltek abban, hogy növekedjen a kávé fogyasztása, de ettől még lehet igaz, hogy aki másfél pohárral több kávét iszik, az kevésbé lesz cukorbeteg mint az, aki csökkenti a kávé fogyasztását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez