Japán enyhíti szankcióit Észak-Korea ellen

Ezt személyesen Abe Sinzo miniszterelnök jelentette be. Ez válaszlépés Észak-Koreának arra az ígéretére, hogy az elrabolt japán állampolgárok visszatérhetnek szülőhazájuk földjére.

 

 

 

 

10 japán nevet adtak meg Észak-Koreában- közölte a japán sajtó. Korábban az észak-koreai titkosszolgálat rendszeresen rabolt el japán állampolgárokat, hogy azután kémeket képezzen belőlük Észak-Koreában. A világtól elzárkózó kommunista diktatúra vezérei többször megígérték, hogy véget vetnek ennek a gyakorlatnak. Letették a nagyesküt. hogy már nincsenek japán állampolgárok Észak-Korea földjén. Most mégis kiderült, hogy legalább tízen még vannak. Sokat közülük már halottnak hittek Japánban.

Utoljára öt elrabolt japán állampolgárnak és családjuknak engedték meg, hogy hazatérjenek Észak-Koreából. Ez még 2002-ben történt. Ebből az alkalomból csúcstalálkozót szerveztek Phenjanban. Junichiro Koizumi kormányfő találkozott Kim Dzsongillel, a jelenlegi diktátor papájával. Lehet, hogy Kim Dzsongun, Észak-Korea ifjú ura is ebben reménykedik, de Abe Sinzo japán kormányfő bejelentette: egyelőre nem tervez utazást Észak-Koreába.

Pedig diplomáciai sikerre nagy szüksége lenne a Kim dinasztia harmadik tagjának, mert a történelem során először fordult elő, hogy a nagy szövetséges, Kína első embere előbb látogat el Dél-Koreába, mint a kommunista Északra. Ez nagy pofon az ifjú Kim Dzsongunnak, de Pekingben többször nyilvánosan bírálták Észak-Koreát háborús retorikája miatt, valamint azért, mert az ország erőforrásait szinte kizárólag katonai célokra fordítja.

Kína reformokat javasolt szövetségesének. Kim Dzsongun, aki eddig hivatalosan csak Kínában járt külföldön, meg is ígérte a reformokat Pekingben, de hazatérve másképp döntött. Továbbra is az atomprogram és a rakétarendszerek fejlesztése élvez elsőbbséget, miközben a lakosság jelentős része éhezik a 24 milliós országban. A reformok hívét, Peking emberét, aki az ország második számú vezetője volt, családjával együtt kivégezték, pedig a kivégzett vezető neje a diktátor nagynénje volt.

Észak-Korea tehát egyre jobban elszigetelődik, hiszen fő szövetségese, Kína első embere korábban látogatott el az ősi ellenséghez Dél-Koreában, mint kommunista elvbarátjához, aki továbbra is háborúval fenyegeti a világot, miközben Dél-Korea és Kína a gazdaság fejlesztésére koncentrál.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez