A kommunista hatalom lecsap a korrupt médiára

Letartóztatták Kína egyik vezető gazdasági lapjának egész vezérkarát. A vád korrupció. A lap 236 ezer eurót inkasszált azért, hogy egyes cégekről ne jelenjenek meg kínos információk.

 

 

 

 

 

 

Vörös borítékban kapják a megvesztegetési pénzeket a kínai újságírók. A 21. századi Herald, mely a kínai gazdasági sajtó egyik szupersztárja volt, újított.

Olyan cikkekért kért és kapott pénzt, melyeket nem közölt. A zsarolás kitudódott és az egész vezérkart letartóztatták. Senki sem hiszi, hogy ez a lap volt az egyetlen, mely zsarolási pénzekkel egészítette ki a jövedelmét. Csakhogy ez a lap túl nyíltan csinálta azt, amit mások csendben. A lap listát vezetett azokról a cégekről, melyek a tőzsdére készültek. Akkor kopogtak be hozzájuk, amikor legjobban kellett a pozitív információ, s a legkevésbé sem hiányzott a negatív hírverés.

Ilyenkor a cégek, ha olykor fogcsikorgatva is, de fizettek azért a cikkért, amely nem jelent meg, és amely nem épp kedvező információkat tartalmazott. A probléma az, hogy korábban ez a lap a leleplező újságírás egyik élharcosa volt. Sok visszaélésről rántotta le a leplet. Nagy hitele és olvasói tábora volt Kínában, ezt váltotta pénzre, de ráfázott. Elérte őket a korrupcióellenes kampány. Nem csak őket.

A közszolgálati CCTV-t sem kímélik a nyomozók. Kiderült, hogy a Da Vinci céget megzsarolta a közszolgálati média egyik újságírója. Egyre másra közölt a cégről lejárató információkat. Majd az ideges cégvezetők tudtára adta, hogy minden gondjuknak vége szakadhat, ha leperkálnak egy bizonyos csinos összeget egy hongkongi számlára.

120 ezer eurót be is fizetett a Da Vinci, és csodák csodájára a kampány véget ért. Most viszont vizsgálat kezdődött mind a közszolgálati média, mind pedig a cég ellen Kínában, ahol tovább folyik a korrupcióellenes kampány, amivel szemben senki sem érezheti magát biztonságban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez