“Az erős altest a siker titka!”

Ezt nyilatkozta Choe észak-koreai edző, akinek súlyemelői taroltak az Ázsia játékokon Incsonban, Dél-Koreában. Észak-Korea nyolc aranyérméből négyet a súlyemelők szereztek.

 

 

 

 

 

“Nyerni jöttünk az Ázsiai játékokra”- nyilatkozta Észak-Korea sportminisztere, amikor a delegáció élén megérkezett Incsonba. Az eddig elért eredmények igen tiszteletreméltóak. A 24 milliós világtól elzárkózó kommunista állam sportolói 8 arany, 8 ezüst és 9 bronzérmet nyertek.

Ezzel az ötödik helyen vannak a nemzetek rangsorában. A legjobban a súlyemelők szerepeltek eddig, különösen a nők. A sikeredző, Choe mester persze elmondta a kötelező választ, a siker okát. “Azért nyerünk, mert versenyzőink fel vannak vértezve a dzsucse eszmével.” Ezt még a világtól elzárkózó rendszert alapító Kim Ír Szen találta ki. A lényege az, hogy csakis magunkra számíthatunk, mert a külföld ellenség. Aztán az edző előállt az igazi magyarázattal: azért nyerünk, mert a nőknek Észak-Koreában erős az alteste.

Ez valószínűleg jogos magyarázat, de miért oly erős a nők alteste Észak-Koreában? A világtól elzárkózó kommunista rendszer állandó fizikai munkára fogja a falvakban a fiatal lányokat is. Ráadásul nagyon sok olyan munkát fizikai erővel végeznek Észak-Koreában, melyet másutt már gépekre bíznak. Észak-Koreában kevés a mezőgazdasági gép.

A meglevő elavult szovjet gépekhez nincs pótalkatrész. Állandó az üzemanyaghiány is, ezért oly erősek a lányok Észak-Koreában.

Miért a nők dolgoznak a mezőgazdaságban? Hol vannak a férfiak? A hadseregben. Több mint egymillió katonája van a 24 milliós országnak. A sportolók is katonák, akik azért kapnak kiemelt fejadagot, hogy nyerjenek a versenyeken. Az észak-koreai súlyemelő nőknek ez sikerült is az Ázsia játékokon Dél-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez