Thaiföldön tartóztatták le a Pirat Bay társalapítóját

Ezen a héten a koppenhágai bíróság három és fél év börtönre ítélte Gottfrid Svartholm Wargot, a harminc éves programozót, aki létrehozta a hírhedt torrentoldalt, a Pirat Bay-t. Kedden annak társalapítóját tartóztatták le, de nem Európában. Éppen Thaiföldre készült belépni. Az eset rávilágított arra, hogy aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, annak nem érdemes Délkelet-Ázsiába utaznia. 

2010-ben a svéd Fredrik Neijt, a Pirat Bay társalapítóját négy évre ítélték „hacker tevékenység” miatt, mivel a bíróság szerint a torrentoldal létrehozásával öt millió dolláros kárt okozott a különböző vállalatoknak és kiadóknak. Letette az óvadékot és az ítélethirdetése előtt megszökött. Laoszban élt sokáig, ahol feleségül vett egy helyi nőt.

„A svéd kormány arra kérte a thai külügyet, hogy tartóztassuk le, mert ötmillió dolláros kárt okozott a filmjogok megsértésével” – nyilatkozta a thai határőrség parancsnoka. A svéd programozó éppen a laoszi határon próbált átmenni Thaiföldre, amikor thaiföldi határőrség felismerte. A férfit az buktatta le, hogy ugyanazt a pólót viselte, ami a körözési fényképen is látható. Nem sokkal később Jonas Nilsson megerősítette, hogy védencét elkapták, és Stockholm már tervezi a férfi hazaszállítását.

Amúgy Wargot szintén egy délkelet-ázsiai országban fogták el. 2012-ben Kambodzsában tartoztatták le és adták ki Dániának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez