Keresztény kormányzó a világ legnagyobb muszlim országában

Basuki Tjahaja Purnama az Indonéz főváros, Jakarta új kormányzója lett. 50 éve ő az első keresztény, aki betölti ezt a posztot, és a város történetében az első kínai – sokaknak nem is tetszik a dolog.

A Basuki Tjahaja Purnama – részint ind eredetű indonéz név – valójában felvett név, ahogy Délkelet-Ázsiában sok helyen másutt is, a helyi kínai kisebbség úgy igyekszik asszimilálódni, hogy nevében is illeszkedik a többséghez. Az új kormányzó eredeti neve hakka dialektusban Tsung Wan Hok, beceneve Ahok. A kínai kereskedő családból származó Basuki előbb mérnöknek tanult, majd közgazdaságtanból szerzett MA-t. Üzleti próbálkozások után hamar bekapcsolódott a politikába, ahol a jelenlegi elnök Joko Widodo harcostársa lett. Képviselő lett, majd Jokowi maga mellé vette, amikor Jakarta kormányzójává válaszottták. Ezt a posztot hagyta ott, amikor idén az ország elnöke lett. Természetes volt, hogy helyettese követi a poszton.

Basuki már eddig is sok mindent tett az ázsiai nagyvárosért. Akárcsak Jokowi, ő is híresen megvesztegethetetlen, és ellensége az Indonéziában mindent átható korrupciónak. Alkormányzóként is sokat tett a bürokrácia csökkentéséért, de dolgozott azon is, hogy a város kaotikus közlekedése javuljon, vagy, hogy eltűnjenek az utcákról az autók között cikázó utcai árusok. Népszerűségét azonban – Jokowival szemben – származása és vallása is rontja. Politikai karrierje során rendszeresen kapott rasszista megjegyzéseket – a kínaiak elleni előítélet általánosan elterjedt Délkelet-Ázsiában, Indonéziában az elmúlt évtizedekben is több kínai-ellenes pogrom volt. Muszlim vallásos szervezetek pedig az ellen tiltakoztak, tartottak utcai megmozdulásokat, hogy a világ legnagyobb muszlim országa fővárosában egy keresztény legyen a vezető. Az indonéz demokrácia azonban úgy látszik erősebb, mint a rasszizmus vagy a vallási intolerancia, és a népszerű elnök nem fél helyettesét kinevezni utódjául a fővárosi kormányzói székbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez