Kínaiaknak belépni tilos! – orosz bolt kavart botrányt Pekingben

Menjetek haza! – javasolja a kínaiak többsége a hazai Twitteren, miután Peking orosz negyedében egy bolt kitette a táblát: kínaiaknak belépni tilos! A személyzet kivétel.

No dogs or Chinese allowed! Kutyák és kínaiak belépése tilos! – írták ki 1890-ben Sanghaj brit negyedében egy-két parkban. A felirat szimbólummá vált: minden forradalmi mozgalom hivatkozott rá Kínában. Miért sértette így meg a kínaiak nemzeti érzését most az orosz bolt az orosz negyed kellős közepén Pekingben?

“A kínai vevők jelentős része nem vásárló, hanem tolvaj” – érvel a menedzser. “Nálunk a vevők többsége külföldi. A kínai tolvajok őket lopják meg, viszont a károsultak nálunk reklamálnak. Legutóbb is 5000 dolláros kárpótlást voltunk kénytelenek kifizetni egy dühös külföldi vásárlónak, akit a boltunkban zsebeltek ki. Nemcsak az a baj a kínaiak többségével, hogy lop, hanem az is, hogy nem vásárol. Csak felpróbálja a ruhákat, majd odébb áll. Sokáig nem értettük, hogy miért, de aztán rájöttünk: így lopják el a divatos ruháinkat. Az egyik nő a modell, aki felpróbálja a ruhát, a másik mobiltelefonnal lefényképezi. Pár nap múlva aztán ott látjuk a konkurencia kirakatában a saját ruháinkat.” Így indokolt az orosz bolt menedzsere Pekingben.

De a kínai közvélemény egyáltalán nem fogadja el a magyarázatot, és nem tűri el, hogy a saját fővárosában diszkriminálják. Ráadásul akkor, amikor Putyin Oroszországa egyre jobban függ Kínától, mely már ma is Moszkva legnagyobb gazdasági partnere. A két nagyhatalom viharos történetében persze csak kis epizód az orosz bolt furcsa húzása, de azért Pekingben sokáig nem felejtik el, hogy saját fővárosukban kiírták: kínaiaknak belépni tilos!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez