Újra imádkoznak a gázai palesztinok az Al-Aksza mecsetben

Több száz gázai palesztinnak adott engedélyt az izraeli hadsereg arra, hogy az áldozati ünnepen az iszlám harmadik legszentebb helyén, az Al Aksza mecsetben imádkozzanak. Ez először fordul elő 2007 óta. De nem bárki utazhatott ma és utazhat holnap-holnapután Jeruzsálembe.

Ma 500-an indultak útra a Gázai övezetből az Al-Aksza mecsetbe, de holnap és holnapután újabb 5-500-an kapnak erre lehetőséget. Az engedélyek kiadását a nyári, 50 napos háború után kötött tűzszünet tette lehetővé, pontosabban ennek részeként a palesztin kormány és Izrael múlt heti megallapodása az utazások könnyítéséről. 2007 óta, amikor a Hamasz átvette a hatalmat a Gázai övezetben, Izrael nem engedte onnét a muszlim hívőket Jeruzsálembe. Most sem mehet bárki: csak a 60 éven felüliek.

Félezer ember az ünnep alkalmából eljuthat Gázából Ciszjordániában élő rokonaihoz. Akik pedig a Jordán folyó nyugati partján élnek, az ünnep alatt korlátlanul turistáskodhatnak Izraelben. A múlt heti megállapodás azt is lehetővé teszi, hogy a Gázai övezetből mezőgazdasági termékeket szállítsanak Ciszjordániába. A palesztin kormány részéről Nazmi Mhana azt mondta az AP hírügynökségnek: a Gázai övezet 2007-ben kezdődött blokádja óta most először tudnak gázai halat és zöldséget eladni Ciszjordániában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez