Iszlám-ellenes sütemény miatt zárták be a cukrászdát Szaúd-Arábiában

A szaúdi vallási rendőrség bezárt egy édességboltot: szerinte ugyanis ott  az iszlámot sértő süteményeket árultak. A rajtaütésnél mind a hat dolgozót letartóztatták. A tippet egy vásárlótól kapták, aki panaszt tett a sértő üzenet miatt.

Az egyik cukrász megrendelésre olyan tortát is készített, amelyen a vallási rendőrséget rágalmazó kép volt. Az édességen azt figurázták ki, amint egy erkölcscsősz kővel dobál egy nyitott tetejű autót, amiben csak nők utaztak. A cukrászda vizsgálatot indított, és elbocsátotta azon munkatársait, akik részt vettek a torta elkészítésében.

A panaszt keltő üzenet az Iszlám-ellenes holland politikus, Geert Wilders ötletének süteményen való megjelenítése: a szaúdi zászló átírt változata, amely az eredeti hitbeli kinyilatkoztatást átalakítja iszlám-, Korán-, és Mohamed-ellenes felirattá.

Májusban Wilders hasonló autós matricákat osztogatott hazájában, ami mélyen felháborította a muszlim világot. Emiatt Szaúd-Arábia kereskedelmi szankciókat vezetett be Hollandia ellen. Ezenfelül nem csak a jelenlegi és jövőbeli építkezési projektekből zárták ki a holland cégeket, hanem kevesebb vízumot is adnak holland állampolgároknak. A holland külügyminiszter szerint az ország üzleti érdekei megsínylették a válaszcsapást. Frans Timmermans később személyesen látogatott el Szaúd-Arábiába, hogy csökkentse a feszültségeket.

Nem ez az első eset, hogy a sária betartására ügyelő vallási rendőrség, az Erkölcsök Támogatásáért és Bűnmegelőzésért Felelős Tanács cukrászdákat vett górcső alá. A szóban forgó libanoni tulajdonú bolton kívül, júniusban egy másik cukrászda került célpontba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez