Nyomor és kétségbeesés Moszulban

Sok szunnita muzulmán örült Irak második legnagyobb városában, amikor az ISIS megszállta Moszult, mert utálták Irak síita miniszterelnökét. Ma szinte mindenki kiábrándult, mert a Kalifátus katonái harcolni tudnak, de kormányozni nem. A londoni Guardian riportja egy Moszulban élő iraki újságíró beszámolója.

 

 

 

 

 

A kétmilliós városban szinte semmi sem működik. A kormányhivatalokban nem lehet elintézni semmit. Ennek nagy jelentősége van a hétköznapi életben, hiszen a kormány Irakban élelmiszert és üzemanyagot osztott ki a lakosságnak. Ez még annak az időszaknak a következménye, amikor Szaddám Huszein ellen blokád volt. Sok szegény család élt ebből az állami támogatásból, amely megszűnt a nyáron azzal, hogy a Kalifátus katonái átvették a hatalmat Moszulban.


A piacon pedig rohamos a drágulás. Irak ugyan a világ egyik nagy olajtermelő országa, és a Kalifátus területén is folyik olajkitermelés, de a benzin egyre drágább. Moszul eleste óta háromszorosa lett egy hordó benzin ára. 95 ezer helyett több mint 300 ezer iraki dinár ma egy hordó benzin ára. Félő, hogy télen még több lesz. Magyar forintban ez körülbelül 20 ezer, illetve 60 ezer forint. Ez tragédia, mert az embereknek nincs pénze. A munkahelyek megszűntek, csak katonának lehet jelentkezni.


A fronton is romlott az ISIS helyzete. A fontos határátkelőhely Szíria és Irak határán Rabia elveszett a számukra. Így nehéz az utánpótlást biztosítani. A piacok is rögtön megérezték a határátkelőhely elvesztését. Egy kiló paradicsom ára 250-ről 1500 dinárra emelkedett. A családok eladják azt amijük van, így próbálnak túlélni. Mások elmenekültek, a keresztényeket és a kurdokat elüldözték, de most már sok szunnita családnak is elege lett a Kalifátusból.

Amikor Al Bagdadi kikiáltotta a Kalifátust, akkor minden mecset elöljárójának le kellett tennie a hűségesküt, de sokan ezt megtagadták. Az ISIS is rádöbbent, hogy őket nem öletheti meg, ezért igyekszik elszigetelni őket. Sok hívő így is felkeresi azokat az imámokat, akik nem tették le a hűségesküt a Kalifának.

Nem veszélytelen dolog ez, mert a Kalifátus katonái könyörtelenül eljárnak a szembeszegülők ellen. Egy jól ismert ügyvédnő a Facebook-on bírálta a Kalifátust, mert a neki nem tetsző mecseteket lerombolta. Az ügyvédnőt istenkáromlással vádolták, és nyilvánosan fejbelőtték Moszulban, melynek körülbelül annyi lakosa van, mint Budapestnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez