Civil összefogás a békeszerződés betartásáért Kelet-Kongóban

63 kongói és nemzetközi civil szervezet követeli a Gomai Békeszerződés mielőbbi megvalósítását. Az emberi jogi és humanitárius szervezetek arra kérik az ENSZ-t, valamint az Afrikai- és az Európai Uniót, hogy jelöljön ki egy humanitárius ügyekért felelős megbízottat Kelet-Kongóban.

"Több százezer áldozat reménykedik abban, hogy a békemegállapodás végre enyhíteni fogja szenvedéseit. Sajnos ezidáig a felek semmit nem teljesítettek ígéreteikből" – nyilatkozta Anneke Van Woudenberg, a Human Rights Watch szakértője. Észak- és Dél-Kivu tartományok területén több mint egymilló ember kényszerült otthonának elhagyására a konfliktu következtében. Az alultápláltság, a kolera a malária, és más, egyébként megelőzhető betegségek tizedelik az amúgy is nehéz helyzetben lévő menekülteket. A Kongói Demokratikus Köztársaságban működő civil szervezetek úgy vélik, hogy a válság csak a humanitárius munka erős koordinálásával enyhíthető. Juliette Prodhan a kongói Oxfam vezetője szerint egy olyan emberi jogi főtanácsadóra lenne szükség, akinek tevékenységét a békemegállapodás valamennyi aláírója elismeri. A kezdeményhez a Human Rights Watch-on és az Oxfamen kívül olyan nagy szervezetek is csatlakoztak, mint az ActionAid, a Save the Children és a World Vision.
A Gomai Békeszerződést hosszas tárgyalások után, 2008 január 23-án írták alá. Az USA, az EU és az Afrikai Unió szponzorálásával életre hívott béketárgyalások célja az volt, hogy a több mint 20 csoportból álló kelet-kongói lázadók békét kössenek a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányával. A szerződés megkötése az utolsó pillanatig bizonytalan volt – három hónappal az aláírás után nyilvánvaló, hogy formális megállapodás önmagában nem elengendő a helyzet megoldásához.
Kapcsolódó anyagok:
Lázadóvezérek egyezsége (Kitekintő)
Kongói "Demokratikus" Köztársaság: Fény az alagút végén (Mindennapi Afrika)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez