Kalóztámadás Szomáliában, nem messze a fővárostól!

Szomáliai kalózok elfoglaltak egy kereskedelmi hajót, ami Mogadishuba tartott. A szír kapitányt lelőtték.

A kapitány nem volt hajlandó a kalózok azon utasításának eleget tenni, hogy a hajót fordítsa vissza. Eddig ez volt az első támadás, ami ilyen közel történt a fővároshoz. A támadások eddig rendre északon, kifejezetten Eyl környékén történtek. Az Afrikai Unió békefenntartói és a szomáliai biztonsági erők szerencsésen beleavatkoztak a támadásba, és megmentették a panamai hajót. A kikötő az AU katonái fennhatósága alatt áll. A személyzetből hárman sérültek meg a támadás során.

 

Abdiasis Hassan szomáliai kikötőkért felelős minisztere a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a kereskedelmi hajókat rendszerint rendőri kísérlettel irányítják be a kikötőbe.De ebben az esetben a kalózok már rég a fedélzeten voltak és meg sebesítettek egy rendőrt is.

 

A kikötő azt a célt szolgálja, hogy élelmiszert és katonai felszerelést juttasson a fővárosba.     

1991-óta tartó kilátástalan helyzet illetve egy erőskezű kormány hiánya nagyban hozzá járult ahhoz, hogy a kalóz bandák ellenőrzésük alá tudták vonni Szomália egyes régióit, mint Puntland.

 

A nemzetközi hadihajókból összeállított kontingenst is vezényeltek az Ádeni – öbölbe annak érdekében, hogy biztosítsák az átkelést a világ legforgalmasabb hajó útvonalán.

 

Az AU békefenntartói pedig az ENSZ által is támogatott kormányt segítik hatalmon tartani, de csak Mogadishu egyes részeit voltak képesek ellenőrzésük alá vonni.

 

Forrás: BBC

Szerkesztette: AHU – Pap Gergely

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez