Elnökválasztás Kongóban július 12-én

A kongói elnökválasztásra július 12-én kerül sor, az ellenzék bizalmát nem élvező nemzeti választásszervezési bizottság rendezésében.

Az elnökválasztás első fordulóját július 12-én tartják meg Brazzaville-ben – a nemzeti rádióban hétfőn elhangzott elnöki rendelet szerint.

 

"A választói testületet 2009 július 12-re, vasárnapra hívják össze az elnökválasztás első fordulójának  megrendezésére" adja hírül a május 8-án Denis Sassou Nguesso elnök által aláírt rendelet.

 

Többen, köztük az ellenzék néhány tagja már bejelentette indulási szándékát az elnöki posztért. Sassou Nguesso elnök aki 1997-ben egy polgárháborúnak köszönhetően tért vissza a hatalomba és 2002-ben választást követően maradt elnök, indulási szándékát még nem jelezte. A környezete szerint azonban jelöltetni fogja magát egy újabb hétéves mandátumra.

A választást a nemzeti választásszervezési bizottság (Conel) rendezi, amelynek pártatlanságát az ellenzék megkérdőjelezi.

 

Bizalmatlan ellenzék

 

A bizottság által szervezett  2007-es országgyűlési-képviselő és a 2008-as helyi választásokon az Afrikai-Unió (UA) megfigyelői csalásokat észleltek.

 

A bizottság feloszlatása volt a mintegy húsz különböző csoportot egyesítő Ellenzéki pártok egyesült frontjának (Fupo) az egyik fő követelése  még a választásokat előkészíteni hivatott áprilisi Köztársasági párbeszéd előtt. A Fupo, aki a választási listák felülvizsgálatát is követeli, korábban már bojkottálta ezt a fórumot.

 

Pascal Tsaty Mabiala, a Fupo szóviviője a Köztársasági párbeszédet követően kihirdette : "ha az alapvető feltételek (átláthatóság, listák felülvizsgálata, az ellenzék tiszteletben tartása) nem biztosítottak ezen a választáson, az úgy nem lesz sem szabad, sem tiszta és mi nem fogjuk elismerni."

 

Denis Sassou Nguesso 1979 és 1992 között vezette ezt a közép-afrikai olajállamot, amikor az első pluralista választásokat Pascal Lissouba ellenében elvesztette. Csapatai az 1997-es polgárháborúban aratott győzelmének köszönhetően jutott vissza a hatalomba, majd 2002-ben az ellenzék főbb vezetői által bojkottált választásokban meg is választották.

 

 

Forrás: Brazzaville-Kongói tudósítónktól – AHU

Szerkesztette: Kiss Virág – AHU

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez