Uganda felszólítja a ruandai menekülteket a hazatérésre

Hivatalos forrás megerősítette, hogy ruandai menekültek ezrei vesztették el menekült státuszukat Ugandában mivel lejárt a kiszabott határideje annak, hogy még szabadon visszatérjenek a hazájukba.

"A végsőkig elmentünk, már nem volt jogi háttere annak, hogy továbbra is Ugandában maradjanak" mondta Tarsis Kabwengyere, Uganda Katasztrófavédelmi és Menekültügyi minisztere.

Hozzátette, hogy a pénzt olyan menekültekre költötték idáig, akik hazája stabil és feltétel nélkül fogadja őket vissza. Továbbá ugandai táborok ismét tömöttek az újból fellángoló kelet-kongói erőszak miatt, és szükség volt arra, hogy a menekültek visszatérjenek.

James Bigirwa, Isingiro tartomány helyettes helyi képviselő, ahol Nakivale mozgásterülete található, azt mondta, hogy néhány menekült ugandai személyi igazolványt hamisított a július 31-ével lejáró határidő után.

Ruandában a kormány azt nyilatkozta, hogy azok, akik nem hajlandóak visszatérni az év végére, elvesztik állampolgárságukat.

" Szecessziós intézkedést alkalmazunk azok ellen, akik nem térnek vissza ez év December végéig, mivel nincs arra oka egy ruandainak sem, hogy továbbra is menekült maradjon." Ngango, a Belügyminisztérium, menekültek visszahonosításával foglalkozó osztály vezetője mondta.

A menekültek etnikailag leginkább Hutuk, akik visszahonosítása az ugandai és ruandai kormány jóvoltából megtörtént ez év június óta, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) segítségével.

Forrás: Allafrica.com

Szerkesztette: AHU – Ocskán Koppány

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez