Már a szavazógépet is lopják Nigériában

Nigéria, Lagos – A nigériai hatóságok csak most jelentették be, hogy kedden ismeretlenek elloptak 20 szavazatszámláló gépet egy raktárból. A hatóságok nagy erőkkel nyomoznak a gépek és az elkövetők után.

A nigériai Választási Bizottság tájékoztatása szerint 16 szavazatszámláló gépet már megtalált a rendőrség. A berendezéseket egy nigériai reptér raktárából lopták el az ismeretlen tolvajok. .A Bizottság a történtek ellenére azt ígéri, hogy a gépek kiesése nem veszélyezteti a választói névjegyzékek összeállítását, minden az előzetes tervek szerint halad. A rendőrség mellett a nigériai titkosszolgálat is nagy erőkkel keresi a hiányzó 4 gépet és az elkövetőket. A Választási Bizottság egyébként országszerte hatezer szavazatszámláló géppel készül az áprilisi választásokra.

Sokan attól tartanak, hogy a gépek eltűnése okot, pontosabban jó ürügyet szolgáltathat a választások elhalasztására. Nigériában a szavazások közeledtével mindig feszült a légkör. Gyakoriak a halálos kimenetelű összecsapások, amelyek főként a politikai pártok csalásai miatt robbannak ki. A legutóbbi, 2007-es választásokon a külföldi megfigyelők súlyos hiányosságokat tártak föl, és kijelentették, hogy a szavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez