Merre tovább, Elefántcsontpart? (elemzés)

Elefántcsontpart, Abidzsán – Tárgyalni, tárgyalni, tárgyalni, ez az újesztendő legfontosabb üzenete Elefántcsontparton.  Arra viszont nincs útmutatás, hogy ki tárgyaljon kivel. Bár Laurent Gbagbo hosszú hetek makacs ellenállása után bejelentette, hogy kész egyezkedi, csak éppen partner nem jelentkezett egyelőre. A nemzetközi támogatást maga mögött tudó Alassane Ouattara csak akkor tárgyal, ha elismerik győzelmét és Gbagbo távozik a hatalomból. De ha Gbagbo elfogadná a követeléseket, akkor már nincs is miről tárgyalni. Az Afriport elemzése.

 

A polgárháborútól megviselt nyugat-afrikai ország a választásoktól azt remélte, hogy elindul végre előre. Ha Elefántcsontpartot egy gépkocsihoz hasonlítjuk, akkor az elnökválasztás olyan volt, mint egy útkereszteződés. Lehetett volna jobbra és balra is menni, csakhogy a vezető ülés egyszemélyes. A pedálokért és a kormányért folyó versenyfutásban ketten ragadták meg a volánt, és a pedálokra is túl sok láb jut. A kocsi végül se jobbra, se balra nem fordult, hanem egyenesen a zsákutcába hajtott, ahol lefulladt. Mivel mindkét sofőr sajátjának tekinti a járművet a sok önindítózás miatt kezd lemerülni az akkumulátor. A kormányt balról Laurent Gbago, jobbról Alassane Ouattara rángatja. Hiába készültek mindketten nagy csapattal, a kocsit egyelőre csak szétszakítani tudnák, beindítani nem. Valakinek ki kell szállnia.

 

 Az eddig hajthatatlan Gbagbo most tárgyalási ajánlatot tett. Ouattara viszont a jelek szerint már csak a nemzetközi katonai intervencióban bízik. Nyilvánvaló, hogy mindketten lassan kimerítik a politikai kommunikációs eszköztárat. Gbagbo tárgyalási ajánlatával valószínűleg ellensúlyozni akarja Ouattara fegyverekbe vetett hitét. A célja az lehet, hogy a hazai közvélemény, tapasztalva tárgyalási hajlandóságát, a béketeremtőt lássa benne. Ezzel párhuzamosan Ouattara már- már kétségbeesett, katonai beavatkozást sürgető megnyilvánulásai egyfelől a saját tábor harci kedvének fenntartásáról szólnak, másfelől viszont öngyilkos fegyvernek is bizonyulhatnak. Az elmúlt napokban világossá vált: az afrikai közösség csak addig áll egységesen Ouattara mögött, amíg a támogatás nyilatkozatokban és néhány személyes beszélgetésben nyilvánul meg. Amikor azonban a fegyverekre terelődik a szó, elhalkul a támogatók kórusa. Mindenkinek van valami félni, illetve féltenivalója. Kinek a tekintélye, kinek a hatalma a tét. Lehet persze arra hivatkozni, hogy meg kell óvni a polgári lakosságot a katonai beavatkozástól, és minden eszközt meg kell ragadni a békés rendezés érdekében. Most éppen ennek vagyunk a tanúi. De ettől a zsákutca még zsákutca marad.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez