Tűzparancs Nigériában

Nigéria, Jos –Tűzparancsot kaptak a katonák Josban. A hadsereg azért állomásozik az etnikai zavargások sújtotta városban, hogy fenntartsa a rendet. A katonák a parancs értelmében felszólítás nélkül bárkit lelőhetnek, akit azon kapnak, hogy gyilkol, vagy fosztogat. A feszültség szinte tapintható a városban, ahol egy fiatalokból álló banda hétfőn megölt egy választási megfigyelőt. A gyilkosságot követő zavargásokban ketten meghaltak.

A tűzparancs azt követően lépett érvénybe, hogy egy keresztény fiatalokból álló banda megtámadott egy szavazóhelyiséget, ahol a dolgozók a választási rendszer próbájára készültek. A banda tagjai megölték az egyik választási megfigyelőt, aki muszlim volt. A holttestét végigvonszolták az úton, majd felgyújtották. A hadsereg azonnal a helyszínre érkezett és kimenekítette a választási bizottság munkatársait. A felbőszült fiatalok kövekkel dobálták a katonákat, akik tüzet nyitottak rájuk. Két ember meghalt a lövöldözésben, több katona megsérült. A fiatalok egy mecsetet is leromboltak a városban, fosztogattak, randalíroztak. A rendőrség szóvivője elmondta, hogy a banda a választási próbát akarta megzavarni, ezért támadta meg a szavazóhelyiséget. A szóvivő elmondta, nincs elég emberük, nem tudnak minden szavazóhelyiség mellé őrt állítani.

 Nigériában szombaton kezdődött meg az áprilisi választásokon részvételre jogosult személyek nyilvántartásba vétele. A regisztrációs folyamat akadálytalan és gyors működése érdekében a nigériai kormány 230 millió dollárért vásárolt laptopokat, digitális kamerákat, szkennereket, számítógépeket és ujjlenyomat olvasókat. A szerevezők jelezték, hogy sok helyen nem működnek a frissen vásárolt berendezések. Maiduguriban például visszatértek a jól bevált, ám kissé ósdi módszerekhez, kézzel állítják össze a listákat. Az emberek arra panaszkodnak, hogy  sok helyen hossszú sorok állnak a szavazóhelyiségek előtt, illetve sok időt vesz el a regisztráció és az ujjlenyomat olvasókkal is állandóan probléma van.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez