Kenya egyelőre ódzkodik egy újabb menekülttábor megnyitásától

Kenya, Nairobi – Az ENSZ felkérte a kenyai vezetést, hogy hozzanak létre egy új menekülttábort, ahova el tudják helyezni a szomáliai menekülteket. A kenyai vezetés attól fél, hogy egy új tábor létrehozásával több menekült érkezik az országba, akik huzamosabb ideig akarnak majd Kenyában tartózkodni.

 

 A kenyai kormány még nem adott engedélyt, az új ifoi menekülttábor befejezésére. A tábor 40 ezer menekült befogadására lenne alkalmas. Az Ifo II tábort a túlzsúfoltsággal küzdő dadaabi menekülttábor közelében található. A Dadaab táborban 90 ezer menekült tartózkodik, de a nemzetközi segélyszervezetek szerint hamarosan 500 ezerre is emelkedhet a menekültek száma. Az UNCHR az elmúlt két évben folyamatosan azt kérte a kenyai hatóságoktól, hogy nyissa meg az Ifo II tábort.

 Kelet-Afrikában hatalmas a szárazság. A víz hiánya miatt az idei termés tönkre ment és élelmiszerhiány lépet fel. Szomáliában a legkritikusabb a helyzet, ahol a szárasság és az élelmiszer hiány mellett 20 éve tart a polgárháború. Rengeteg szomáliai menekült Kenyába, ahol a Dadaab táborban találtak menedéket. Antonio Guterres az UNCHR vezetője elmondta, hogy a szomáliai menekültek helyzete Kenyában sem jobb. A Dadaab menekülttáborban rengetek az alul táplált gyermek és a menekülteknek nincsen semmijük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez