Sisa, a jóízű gyilkos

Alma, menta, dinnye vagy cseresznye. Sokféle ízű dohányt kérhetünk már a hukánkba, sisánkba, nargilénkbe, vagyis vízipipánkba. A Közel-Keleten általános és itthon is egyre népszerűbb sisa finomabb ugyan, de egyáltalán nem veszélytelenebb a cigarettánál. Sőt.

A hónap közepén nemzetközi konferenciát tartottak Abu Dhabiban a dohányzás és az egészség témakörében. A szakemberek ismertették a legújabb kutatások eredményeit is, különös tekintettel a vízipipákra.

Ezek szerint például egy órás vízipipázással annyi füstöt lélegzünk be, mint száz cigaretta elszívásával. Egy sisa pedig fél-két órán át kitart. Igaz, ez még a WHO 2005-ös jelentéséből ismert.

Az emberek többnyire azt gondolják, hogy a vízipipa jóval ártalmatlanabb a cigarettánál, mivel a füst vízen keresztül érkezik a szájba. Ezzel szemben, mondják a szakértők, a valóságban rendkívül sok rákkeltő vegyi anyagot tartalmaz, például benzint. Ezzel pedig növeli a leukémia kockázatát is. Ha valaki rendszeresen sisázik, akkor megnő a szívbetegség vagy a rák kockázata, és nincs biztonságos adag, vagyis olyan minimális mennyiség, amivel ez kizárható lenne – mondja Scott Sherman, a New York University orvosprofesszora.

A sisázás népszerű és széles körben elterjedt tevékenység a Közel-Keleten. Az emberek beülnek a kávézóba, rendelnek egy vízipipát, aztán jó sokáig üldögélnek mellette. Ha már kihúnyófélben van a parázs, jön valaki, és újat hoz. A WHO illetékese szerint a társasági szokások megváltoztatása lehetne a megoldás a problémára. De az illetékes nem közel-keleti, hanem amerikai.

A vízipipázás nem csak a Közel-Keleten, hanem másutt, például Indiában is mindennapos a 16. század óta. És ha a cigarettázást ma már nem is mindenki nézi jószemmel, ugyanez nem mondható el a sisára. Az arab világban semmiképp sem. Dina Mired hercegnő, Jordániából, aki egyébként az ottani, Husszein királyról elnevezett rákalapítványt igazgatja, azt mondja: “Olyan generációval nőttem fel, amely a cigarettát úgy kínálta, mint a csokoládét. Mi, gyerekek, állandó füstben rohangásztunk. A sisa még rosszabb, mint a cigaretta. A szüleinknél azt láttuk, hogy elnyújtózva, pihenésképpen sisáznak, ez afféle családi tevékenység volt.” Egyedül Jordániában  319 vízipipa-gyártó cég van, és 30 féle ízesítésben kínálják a dohányt.

A tiltásban Törökország jár az élen: két évvel ezelőtt a kormány törvényen kívül helyezte a vízipipát a nyilvános helyeken. Tavaly az Egyesült Arab Emírségekben olyan szabályozást hoztak, miszerint az iskolák, lakóházak és mecsetek 150 méteres körzetében tilos a sisa. A sisa-kávézókban pedig külön termet kell biztosítani a nemdohányzóknak. Méghozzá a kávézó bezárásának és nagyon komoly pénzbüntetésnek, két év börtönnek a terhe mellett. Új sisázót pedig csak engedéllyel lehet nyitni.

De hogy lehet az arabokat leszoktatni kedvenc sisáikról? Dina hercegnő azt mondja: meg kell mondani nekik, hogy a dohánygyártó cégek nem fogják állni a kórházi számláikat. Hát… lehet, hogy ez azért kevés ahhoz, hogy tömegek tegyék le a vízipipát.

(Visited 112 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez